Хопа-цупа Дејвис куп!

Прваци из 2010. дочекали шампионе из 2005. Искусна екипа Србије у Краљеву угошћује млади састав Хрватске у првом колу Светске групе.

Тенис 06.03.2015 | 13:40
Хопа-цупа Дејвис куп!

Док дланом о длан, пола деценије прође од највећег екипног успеха српског тениса – освајања Дејвис купа. Да ли је дошло време за нови успон ка врху овог престижног такмичења?Одговор ћемо добити већ током наредна три дана, пошто Орлови, предвођени најбољим тенисером на свету, у Краљеву дочекују супарнике из Хрватске. Најава овог судара могла би бити и далеко бомбастичнија, али ипак је у питању "господски" спорт, а и руку на срце, Србија је ипак озбиљан фаворит. Није да се хвалимо…

Истина, наши играчи и навијачи мораће да "забораве" на јунака победе у полуфиналу те 2010, Јанка Типсаревића који, иако се врати на терен након дугог одсуства због повреде, тешко да ће икада достићи квалитет игара од раније. Дакле, уместо њега селектор Богдан Обрадовић има алтернативу у виду младог Сомборца Филипа Крајиновића. Други рекет је, наравно Виктор Троицки, који је и поред годину дана казне због "избегавање допинг анализе", успео 2015. да отвори одлично – освајањем другог АТП турнира у каријери. У дублу главну реч и даље води веома искусни Ненад Зимоњић који, руку на срце не може да се похвали учинком у репрезентацији. А шта рећи о Новаку Ђоковићу који је од 2009. у овом такмичењу у синглу изгубио само један меч и то тако што га је због повреде предао Хуану Мартину Дел Порту?! Такође, први рекет света је на домаћем терену последњи пут изгубио још 2006. и то од тада неприкосновеног Роџера Федерера.

Што се тиче наших опонената, они су у Краљево стигли без три главна ослонца, те ће их у граду на Ибру предводити млади Борна Ћорић. Марин Чилић, актуелни шампион УС Опена је повређен, Иво Карловић је одлучио да више не игра за репрезентацију, док ситуација са Иваном Додигом није сасвим јасна.

Оно што свакако издваја овај дуел од осталих су пријатељске везе наших и хрватских тенисера, који више ни не крију да се на туру друже и свесрдно подржавају. Претходна реченица готова да звучи као лаж, нарочито када су у питању Срби и Хрвати, али реалност све демантује. Спортисти, у овом случају тенисери у далеком свету ослањају се на "земљаке". Тако је Новак недавно у Дубаију похвалио фантастичног Борну Ћорића као најталентованијег играча на свету његове генерације. Овај, наравно, није пропустио да се захвали великом асу и идолу.

Дугогодишњи селектор Србије, Богдан Обрадовић увек зрачи оптимизмом:
"Посетили смо и манастир Жичу, напунили батерије и са пуно позитивне енергије приступили раду. Нећемо срљати, нити давати претенциозне изјаве. Идемо од меча до меча, полако, концентрисано и наравно позитивног размишљања. Желимо победу и то не кријемо".

Своје виђење дуела у Краљеву дао је и најискуснији члан Орлова, Ненад Зимоњић, који се осврнуо и на велика очекивања навијача у овој сезони Дејвис купа:
"Таква очекивања су свакако велика, али све је могуће. Важно је да сви будемо здрави и комплетни јер у том случају можемо да станемо наспрам било које репрезентације на свету. Ипак, морамо да кренемо од првог противника, а то је Хрватска коју не смемо узети здраво за готово и ако им не игра Чилић".

СРБИЈА

НОВАК ЂОКОВИЋ 1. АТП СИНГЛ
ВИКТОР ТРОИЦКИ 41. АТП СИНГЛ
ФИЛИП КРАЈИНОВИЋ 100. АТП СИНГЛ
НЕНАД ЗИМОЊИЋ 4. АТП ДУБЛ
СЕЛЕКТОР БОГДАН ОБРАДОВИЋ

ХРВАТСКА

БОРНА ЋОРИЋ 61. АТП СИНГЛ
МАТЕ ДЕЛИЋ 158. АТП СИНГЛ
МАРИН ДРАГАЊА 22. АТП ДУБЛ
ФРАНКО ШКУГОР 115. АТП ДУБЛ
СЕЛЕКТОР ЖЕЉКО КРАЈАН

Спортски центар Краљево
Подлога: тврда
Лоптице: Тецнифибре X-Оне

13 МИНУТА СРАМА

Тениски савез Србије опасно се избламирао због лоше организације меча у Краљеву пошто су готово све улазнице продате "испод руке", тако да је за праве навијаче остало тек нешто мало на билетарници пред којом су џеџали читаву ноћ. Истина, људи из ТСС-а тврде да је све било по слову закона…

Наиме, за 13 минута "продаје" све карте су "плануле"… Одмах се поставља питање да ли је уопште требало дозволити људима који су на тај, срамотан начин купили улазнице да присуствују мечу. Скандал, срамота, разочарање речи су које јасно описују стање ствари, како у овом, тако и у већини наших спортова. Ситне душе. безрепи преваранти, шибицари још једном су нам откинули оно мало части што је остало након две и по деценије моралне катастрофе. Да Новак Ђоковић није светски ауторитет и да није одмах скренуо пажњу на малверзације, ништа од тога не би било. И ово би прошло као хиљаде других крађа и крађица у овој земљи. Појео вук магарца.

СПЛИТ 2010.

Србија и Хрватска до сада су само једном укрстиле рекете у овом такмичењу, а то је било шампионске 2010. Тада је у четврфиналу Србија "отишла" на ноге Хрватској и то у Сплит. И поред прилично вреле атмосфере на трибинама и честих непријатељских повика, Орлови су издоминирали славивши са 4:1. Тада је Новак рутински са по 3:0 преслишао Ивана Љубичића и Марина Чилића, Виктор Трицки је изгубио од Чилића, док је Јанко Типсаревић славио у дублу са Зикијем и у синглу над Антониом Веићем. Победа над "бившом браћом" тада је најавила дизање престижне "салатаре". Никако не би било лоше да нам се тако нешто понови…

СВИ ШАМПИОНИ

32 титуле: САД
28 титула: Аустралија
9 титула: В. Британија, Француска
7 титула: Шведска
5 титула: Шпанија
3 титуле: Немачка
3 титуле: Чешка, Русија
1 титула: Србија, Хрватска, Италија, Јужна Африка, Швајцарска

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

немања

06.03.2015 13:10

Ајмо брацо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле КВ

06.03.2015 13:51

ОВИ ХРВАТИ СУ КРС,ОВО БИ ТЕНИСЕРИ ИЗ КРАЉЕВА ДОБИЛИ

ОДГОВОРИТЕ