Hopa-cupa Dejvis kup!

Prvaci iz 2010. dočekali šampione iz 2005. Iskusna ekipa Srbije u Kraljevu ugošćuje mladi sastav Hrvatske u prvom kolu Svetske grupe.

Tenis 06.03.2015 | 13:40
Hopa-cupa Dejvis kup!

Dok dlanom o dlan, pola decenije prođe od najvećeg ekipnog uspeha srpskog tenisa – osvajanja Dejvis kupa. Da li je došlo vreme za novi uspon ka vrhu ovog prestižnog takmičenja?Odgovor ćemo dobiti već tokom naredna tri dana, pošto Orlovi, predvođeni najboljim teniserom na svetu, u Kraljevu dočekuju suparnike iz Hrvatske. Najava ovog sudara mogla bi biti i daleko bombastičnija, ali ipak je u pitanju "gospodski" sport, a i ruku na srce, Srbija je ipak ozbiljan favorit. Nije da se hvalimo…

Istina, naši igrači i navijači moraće da "zaborave" na junaka pobede u polufinalu te 2010, Janka Tipsarevića koji, iako se vrati na teren nakon dugog odsustva zbog povrede, teško da će ikada dostići kvalitet igara od ranije. Dakle, umesto njega selektor Bogdan Obradović ima alternativu u vidu mladog Somborca Filipa Krajinovića. Drugi reket je, naravno Viktor Troicki, koji je i pored godinu dana kazne zbog "izbegavanje doping analize", uspeo 2015. da otvori odlično – osvajanjem drugog ATP turnira u karijeri. U dublu glavnu reč i dalje vodi veoma iskusni Nenad Zimonjić koji, ruku na srce ne može da se pohvali učinkom u reprezentaciji. A šta reći o Novaku Đokoviću koji je od 2009. u ovom takmičenju u singlu izgubio samo jedan meč i to tako što ga je zbog povrede predao Huanu Martinu Del Portu?! Takođe, prvi reket sveta je na domaćem terenu poslednji put izgubio još 2006. i to od tada neprikosnovenog Rodžera Federera.

Što se tiče naših oponenata, oni su u Kraljevo stigli bez tri glavna oslonca, te će ih u gradu na Ibru predvoditi mladi Borna Ćorić. Marin Čilić, aktuelni šampion US Opena je povređen, Ivo Karlović je odlučio da više ne igra za reprezentaciju, dok situacija sa Ivanom Dodigom nije sasvim jasna.

Ono što svakako izdvaja ovaj duel od ostalih su prijateljske veze naših i hrvatskih tenisera, koji više ni ne kriju da se na turu druže i svesrdno podržavaju. Prethodna rečenica gotova da zvuči kao laž, naročito kada su u pitanju Srbi i Hrvati, ali realnost sve demantuje. Sportisti, u ovom slučaju teniseri u dalekom svetu oslanjaju se na "zemljake". Tako je Novak nedavno u Dubaiju pohvalio fantastičnog Bornu Ćorića kao najtalentovanijeg igrača na svetu njegove generacije. Ovaj, naravno, nije propustio da se zahvali velikom asu i idolu.

Dugogodišnji selektor Srbije, Bogdan Obradović uvek zrači optimizmom:
"Posetili smo i manastir Žiču, napunili baterije i sa puno pozitivne energije pristupili radu. Nećemo srljati, niti davati pretenciozne izjave. Idemo od meča do meča, polako, koncentrisano i naravno pozitivnog razmišljanja. Želimo pobedu i to ne krijemo".

Svoje viđenje duela u Kraljevu dao je i najiskusniji član Orlova, Nenad Zimonjić, koji se osvrnuo i na velika očekivanja navijača u ovoj sezoni Dejvis kupa:
"Takva očekivanja su svakako velika, ali sve je moguće. Važno je da svi budemo zdravi i kompletni jer u tom slučaju možemo da stanemo naspram bilo koje reprezentacije na svetu. Ipak, moramo da krenemo od prvog protivnika, a to je Hrvatska koju ne smemo uzeti zdravo za gotovo i ako im ne igra Čilić".

SRBIJA

NOVAK ĐOKOVIĆ 1. ATP SINGL
VIKTOR TROICKI 41. ATP SINGL
FILIP KRAJINOVIĆ 100. ATP SINGL
NENAD ZIMONJIĆ 4. ATP DUBL
SELEKTOR BOGDAN OBRADOVIĆ

HRVATSKA

BORNA ĆORIĆ 61. ATP SINGL
MATE DELIĆ 158. ATP SINGL
MARIN DRAGANJA 22. ATP DUBL
FRANKO ŠKUGOR 115. ATP DUBL
SELEKTOR ŽELJKO KRAJAN

Sportski centar Kraljevo
Podloga: tvrda
Loptice: Tecnifibre X-One

13 MINUTA SRAMA

Teniski savez Srbije opasno se izblamirao zbog loše organizacije meča u Kraljevu pošto su gotovo sve ulaznice prodate "ispod ruke", tako da je za prave navijače ostalo tek nešto malo na biletarnici pred kojom su džedžali čitavu noć. Istina, ljudi iz TSS-a tvrde da je sve bilo po slovu zakona…

Naime, za 13 minuta "prodaje" sve karte su "planule"… Odmah se postavlja pitanje da li je uopšte trebalo dozvoliti ljudima koji su na taj, sramotan način kupili ulaznice da prisustvuju meču. Skandal, sramota, razočaranje reči su koje jasno opisuju stanje stvari, kako u ovom, tako i u većini naših sportova. Sitne duše. bezrepi prevaranti, šibicari još jednom su nam otkinuli ono malo časti što je ostalo nakon dve i po decenije moralne katastrofe. Da Novak Đoković nije svetski autoritet i da nije odmah skrenuo pažnju na malverzacije, ništa od toga ne bi bilo. I ovo bi prošlo kao hiljade drugih krađa i krađica u ovoj zemlji. Pojeo vuk magarca.

SPLIT 2010.

Srbija i Hrvatska do sada su samo jednom ukrstile rekete u ovom takmičenju, a to je bilo šampionske 2010. Tada je u četvrfinalu Srbija "otišla" na noge Hrvatskoj i to u Split. I pored prilično vrele atmosfere na tribinama i čestih neprijateljskih povika, Orlovi su izdominirali slavivši sa 4:1. Tada je Novak rutinski sa po 3:0 preslišao Ivana Ljubičića i Marina Čilića, Viktor Tricki je izgubio od Čilića, dok je Janko Tipsarević slavio u dublu sa Zikijem i u singlu nad Antoniom Veićem. Pobeda nad "bivšom braćom" tada je najavila dizanje prestižne "salatare". Nikako ne bi bilo loše da nam se tako nešto ponovi…

SVI ŠAMPIONI

32 titule: SAD
28 titula: Australija
9 titula: V. Britanija, Francuska
7 titula: Švedska
5 titula: Španija
3 titule: Nemačka
3 titule: Češka, Rusija
1 titula: Srbija, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Švajcarska

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nemanja

06.03.2015 13:10

Ajmo braco.

ODGOVORITE
Name

Djole KV

06.03.2015 13:51

OVI HRVATI SU KRS,OVO BI TENISERI IZ KRALJEVA DOBILI

ODGOVORITE