Србија: 30.000 потрошача без струје

Због кварова на далеководима услед снега у Златиборском округу од јутрос је без струје остало 30.000 потрошача, рекао је руководилац Сектора управљања у ужичкој Електродистрибуцији Душан Шуњеварић, док начелник начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић поручује да нема места за панику.

Србија 06.03.2015 | 12:43
Србија: 30.000 потрошача без струје

"Највећи проблеми су у Пријепољу где је без струје 7.500 потрошача и у Бајиној Башти где струју нема 5.500 потрошача. Због нерашчишћеног снега отежан је приступ објектима. Све екипе су на терену, а у току дана ће стићи помоћ у екипама из ' Електросрбије' ", рекао је Шуњеварић.

У Златиборском округу у прекиду је напајање у 500 трафо станица.

Марић је раније данас рекао да нема места за панику грађана због појачаних падавина у Србији, а посебно када се ради о подручју Обреновца.

"Посебно апелујем за житеље Обреновца. Терен смо обишли, снимали из ваздуха и нема разлога да било кога обмањујемо, нисмо то радили ни у мају. Нема места паници, не може се ова ситуација поредити са мајском", рекао је Марић за РТС.

Он је додао да је ноћас највише био угрожен шабачки крај, да је најважније да није било жртава и да је 27 особа евакуисано из Коцељеве.

Марић је објаснио да се ради о небрањеном делу и да је у питању плављење које се дешава када дође до обилнијих падавина.

"Данас је мирнији дан у односу на ноћ, али ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Нема опушања и у потпуној смо мобилности и будности", казао је Марић, који је рекао и да је примећен озбиљнији однос локалне самоуправе, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.

Како је истакао, у Коцељеви је било проблема са евакуацијом и додао да ће се и због тога у мају приступити изменама Закона о ванредној ситуацији.

Снег који је од претпрошле ноћи и током јучерасњег дана падао на подручју југозападне Србије причинио је бројне тешкоће у општинама Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Бројни потрошачи су остали без електричне енергије, а поједина села и путеви су завејани. Надлежни поручују да је решавање проблема почело, и да се тај процес одвија постепено.

Према речима портпарола Електросрбије у Краљеву, Тамаре Утвић, све расположиве екипе из пословних јединица Ужице, Крушевац и Чачак су од јуче на терену, како би отклониле проблеме настале због велике количине снега на нисконапонској мрежи у општинама Нова Варош, Прибој и Пријепоље.

“Велике количине снега пале су на далеководе који напајају трафостанице, а додатну тешкоћу ствара отежан приступ местима где треба да се изврше поправке”, казала је она за Тањуг и додала да уколико снег настави да пада мораће да се активирају екипе из других огранака.

Истакла је и да се кварови отклањају парцијално и да је велики број хаварија саниран, а да су директори пословних јединица у сталној координацији са локалним штабовима за ванредне ситуације и председницима општина и градоначелника.

Директор Дирекција за путеве из Нове Вароши, Мирољуб Шапоњић, изјавио је да је у овој општини ситуација веома тешка када се ради о златарским и јаворским селима, као што су Јасеново, Трудово, Мишевићи и Љепојевићи, јер сметови достижу висину од преко једног метра.

Он је навео да су главни путни правци проходни, међутим, како је додао, проблема има на правцу Кокин брод – Јасеново – Бела река, који је поново непроходан и у надлежности је Путева Србије.

Шапоњић је рекао да су саобраћајнице до центара села проходне и очишћене, али да великих тешкоћа има у засеоцима, јер општина нема средстава да донира гориво за чишћење снега.

“У самом граду све функционише како треба и нема већих проблема, висина снега је 35 центиметара, док на планинама достиже до пола метра”, истакао је он.

У основној школи у Јасенову данас нема наставе, јер деца због завејаних путева нису у могућности да дођу на часове.

На подручцју Пријепоља, према речима Радована Цмиљановића, директора Дирекције за изградњу, сви општински путеви су проходни, а издати су налози за чишћење праваца ка селима Јабука, Бабине, Камена Гора и Аљиновићи.

У граду, снег је нападао до висине од пет центиметара, а што се тиче некатегорисаних путева наложено је да се месним заједницама достави помоћ у гориву за чишћење некатегорисаних путева.

Директор ЈКП Комунално из Пријепоља, Азиз Хаџифејзовић, изјавио је да су све екипе на терену од седам часова и да је снабдевање водом и топлотном енергијом уредно.

“Јуче је било прекида у снабдевању електричном енергијом, па је Комунално обезбедило агрегате како не би дошло до прекида испоруке воде и топлотне енергије”, навео је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар