Скупштина о фискалној одговорности и фискалним касама

У Бањалуци је данас настављена сједница Народне скупштине Републике Српске разматрањем Нацрта закона о фискалној одговорности у Републици Српској.

Република Српска 06.03.2015 | 11:38
Скупштина о фискалној одговорности и фискалним касама

15:10 Завршена је расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама - по хитном поступку. Тренутно је пауза у скупштинском засједању, а у 15:30 је најавчјено гласање.

14:10 Посланик НДП-а  Драган Чавић расправљајући о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, каже да су фискалне касе терет за грађане.

14:00 На дневном реду сада је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку.

13:55 Закључена расправа о Нацрту закона о адвокатури.

13:40 Посланик СНСД-а Милан Ковач каже да је Закон о адвокатури у начелу добар, али да има извјесне недостатке.

13:25 У току је расправа о Нацрту Закона о адвокатури, а скупштински одбори тренутно подносе извјештаје.

13:15 Закључена расправа о Закону о фискалној одговорности. У завршној ријечи, министар финансија Зоран Тегелтија између осталог каже да је Српској неопходан Фискални савјет који би био савјетодавно тијело, а не би доносио било какве одлуке.

12:50 Посланик СРС РС Миланко Михајлица сматра да чланове Фискалног савјета не треба да предлаже предсједник Републике.

12:29 Лука Петровић посланик СНСД-а у реплици Вукоти Говедарици каже да на сајту Агенције за јавне набавке постоје уговори правних лица, па чак и они до 6 000 марака и да су сви доступни јавности.

12:20 Посланик СДС-а Вукота Говедарица каже да је Закон о фискалној одговорности неопходно допунити поглављем Јавност у раду институција, како би се успоставила транспарентност трошења новца односно да би сваки потписани уговор морао имати своју јавну публикацију.

12:10 Народни посланик ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је тзв. Влада континуитета тек сад почела да разматра Закон о фискалној одговорности. Он пита да ли би се спријечиле  одлуке које су имале штетне посљедице по финансије Републике Српске, да је прије шест година формиран  Фискални савјет и колики би утицај он имао на Владу. Бореновић пита која је кључна улога Фискалног савјета у 2015. години. Због свега што се десило, посланици имају право да буду скептични каже Бореновић.

11:40 Посланик СНСД Марко Видаковић каже да је Закон о фискалној одговорности  кључни закон у Републици Српској који уводи додатну фискалну одговорност и доприноси дугорочној фискалној стабилности Српске.

На дневном реду су и Нацрт закона о адвокатури Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је циљ усвајања Нацрта закона о фискалној одговорности ограничавање јавне потрошње и јачање одговорности за ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да предложени Нацрт закона о фискалној одговорности, као и сет закона, који се разматрају на посебној сједници Народне скупштине, неће донијети побољшања у Српској, јер се не поштују главни закони, као што су они који одређују наплате пореза, али и због криминала и непостојања одговорности.

У том контексту он је навео да има предузећа којима је одобрен репрограм пореских обавеза, а то исто предузеће "диже добит", постављајући питање извучених милиона марака из "Шума Српске", као и питање како ће се наплатити купљене обвезнице Бобар банке и Робне куће "Боска".

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

родила година проблемима

06.03.2015 10:53

Ови се сви само врте у круг. Кредитима обезбједјене, масне плате лијежу на њихове већ позамашне банковне рачуне. Избори су требали омогућити новим људима да очисте ову септичку јаму али народ није био на висини задатка. Дакле слиједе нова задужења, нове дубиозе, нови тржни центри у некадашњим фабрикама, пропаст се наставља. Онај ко је увео корупцију и пљачку као норму понашања никада неће окренути ни контра себе ни контра својих пајташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

06.03.2015 11:24

Зашто ови из опозиције иду на те сједнице и све на крају подрже када их увјек прегласају ти што кроје законе по своме да народу не може горе бити него што јесте, а такав живот народа не траје дан два него годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

06.03.2015 11:42

СПАСИТЕ НАРОД ОД ОВИХ ПРЕНОСА. ОВО СЕ НЕ МОЖЕ ВИШЕ ИЗДРЖАТИ. НЕКА НАС ПРОДАЈУ ИЛИ ПОКЛОНУ НЕКОМЕ. НЕКА НАМ ОДУЗМУ И ДУШУ. КАД ГОВОРИ ЛУКА ПЕТРОВИЋ, КАКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.03.2015 15:20

Данас је једино добро да су фискалне касе добила два папка, Стеванцевиц и Војин Митровиц.Дрзава це добити порез од оног сто су добили од дрекавца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

06.03.2015 15:36

Ово је срамота .....нама откази нема плата а они маслаце...гамад све треба на мотику мафијаси

ОДГОВОРИТЕ