Skupština o fiskalnoj odgovornosti i fiskalnim kasama

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske razmatranjem Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 06.03.2015 | 11:38
Skupština o fiskalnoj odgovornosti i fiskalnim kasama

15:10 Završena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama - po hitnom postupku. Trenutno je pauza u skupštinskom zasjedanju, a u 15:30 je najavčjeno glasanje.

14:10 Poslanik NDP-a  Dragan Čavić raspravljajući o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, kaže da su fiskalne kase teret za građane.

14:00 Na dnevnom redu sada je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku.

13:55 Zaključena rasprava o Nacrtu zakona o advokaturi.

13:40 Poslanik SNSD-a Milan Kovač kaže da je Zakon o advokaturi u načelu dobar, ali da ima izvjesne nedostatke.

13:25 U toku je rasprava o Nacrtu Zakona o advokaturi, a skupštinski odbori trenutno podnose izvještaje.

13:15 Zaključena rasprava o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. U završnoj riječi, ministar finansija Zoran Tegeltija između ostalog kaže da je Srpskoj neophodan Fiskalni savjet koji bi bio savjetodavno tijelo, a ne bi donosio bilo kakve odluke.

12:50 Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica smatra da članove Fiskalnog savjeta ne treba da predlaže predsjednik Republike.

12:29 Luka Petrović poslanik SNSD-a u replici Vukoti Govedarici kaže da na sajtu Agencije za javne nabavke postoje ugovori pravnih lica, pa čak i oni do 6 000 maraka i da su svi dostupni javnosti.

12:20 Poslanik SDS-a Vukota Govedarica kaže da je Zakon o fiskalnoj odgovornosti neophodno dopuniti poglavljem Javnost u radu institucija, kako bi se uspostavila transparentnost trošenja novca odnosno da bi svaki potpisani ugovor morao imati svoju javnu publikaciju.

12:10 Narodni poslanik PDP-a Branislav Borenović kaže da je tzv. Vlada kontinuiteta tek sad počela da razmatra Zakon o fiskalnoj odgovornosti. On pita da li bi se spriječile  odluke koje su imale štetne posljedice po finansije Republike Srpske, da je prije šest godina formiran  Fiskalni savjet i koliki bi uticaj on imao na Vladu. Borenović pita koja je ključna uloga Fiskalnog savjeta u 2015. godini. Zbog svega što se desilo, poslanici imaju pravo da budu skeptični kaže Borenović.

11:40 Poslanik SNSD Marko Vidaković kaže da je Zakon o fiskalnoj odgovornosti  ključni zakon u Republici Srpskoj koji uvodi dodatnu fiskalnu odgovornost i doprinosi dugoročnoj fiskalnoj stabilnosti Srpske.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o advokaturi Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je cilj usvajanja Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti ograničavanje javne potrošnje i jačanje odgovornosti za efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da predloženi Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i set zakona, koji se razmatraju na posebnoj sjednici Narodne skupštine, neće donijeti poboljšanja u Srpskoj, jer se ne poštuju glavni zakoni, kao što su oni koji određuju naplate poreza, ali i zbog kriminala i nepostojanja odgovornosti.

U tom kontekstu on je naveo da ima preduzeća kojima je odobren reprogram poreskih obaveza, a to isto preduzeće "diže dobit", postavljajući pitanje izvučenih miliona maraka iz "Šuma Srpske", kao i pitanje kako će se naplatiti kupljene obveznice Bobar banke i Robne kuće "Boska".

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rodila godina problemima

06.03.2015 10:53

Ovi se svi samo vrte u krug. Kreditima obezbjedjene, masne plate liježu na njihove već pozamašne bankovne račune. Izbori su trebali omogućiti novim ljudima da očiste ovu septičku jamu ali narod nije bio na visini zadatka. Dakle slijede nova zaduženja, nove dubioze, novi tržni centri u nekadašnjim fabrikama, propast se nastavlja. Onaj ko je uveo korupciju i pljačku kao normu ponašanja nikada neće okrenuti ni kontra sebe ni kontra svojih pajtaša.

ODGOVORITE
Name

muka

06.03.2015 11:24

Zašto ovi iz opozicije idu na te sjednice i sve na kraju podrže kada ih uvjek preglasaju ti što kroje zakone po svome da narodu ne može gore biti nego što jeste, a takav život naroda ne traje dan dva nego godinama.

ODGOVORITE
Name

NENA

06.03.2015 11:42

SPASITE NAROD OD OVIH PRENOSA. OVO SE NE MOŽE VIŠE IZDRŽATI. NEKA NAS PRODAJU ILI POKLONU NEKOME. NEKA NAM ODUZMU I DUŠU. KAD GOVORI LUKA PETROVIĆ, KAKO

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.03.2015 15:20

Danas je jedino dobro da su fiskalne kase dobila dva papka, Stevancevic i Vojin Mitrovic.Drzava ce dobiti porez od onog sto su dobili od drekavca.

ODGOVORITE
Name

Mica

06.03.2015 15:36

Ovo je sramota .....nama otkazi nema plata a oni maslace...gamad sve treba na motiku mafijasi

ODGOVORITE