Седам ултраканцерогених намирница које би требало да избјегавате

Знате ли разлику између намирница са мало додатних масти и шећера и намирница које садрже опасне канцерогене ствари које могу изазвати дугорочну штету вашем здрављу?

Здравље 06.03.2015 | 09:54
Седам ултраканцерогених намирница које би требало да избјегавате

Ултраканцерогене намирнице које би требало да избегавате:

Месне прерађевине

Месо припремљено димљењем, стврдњавањем, сољењем или месо које садржи хемијске конзервансе повезује се са повећаним ризиком од рака дебелог црева. Већина тих врста меса производи се са канцерогеним састојком познатим као натријум нитрит, који се користи да би месо добило јарко црвену боју, како би изгледало свеже. Студија коју је 2005. године спровео Хавајски универзитет показује да прерађено месо повећава ризик од рака гуштераче и до 67% посто.

Виршле се праве од делова животињских органа, ткива, комадића костију и хрскавице и других неукусних делова. Животиње од којих се овај производ прави су, углавном храњене житом помешаним са хормонима, антибиотицима, пестицидима и фекалним стварима.

Ове прерађевине укључују: сланину, кобасице, виршле, шунку, паризере, саламе, али и све врсте црвеног меса које се користи у замрзнутим врстама оброка.

Газирана пића

Садрже огромну количину калорија, шећера и вештачких састојака који немају храњиву вредност. Једно газирано пиће садржи око 70 грама шећера. Према истраживањима, најпопуларнија дијетална и “регуларна” газирана пића имају исти утицај на зубни сјај као и акумулаторска киселина, што доводи до повећања осетљивости зуба и појаве каријеса упркос доброј оралној хигијени.

Истраживање које је спровео Универзитет из Минесоте показује да особе које попију минимално два газирана пића седмично, скоро удвостручују ризик од рака гуштераче. Газирана пића тамне боје садрже хемикалију познату под називом 4-метилимидазол, нуспродукт хемијске прераде, који се користи како би се створила вештачка боја. Истраживања повезују 4-МЕИ с раком.

Чипс

Пун је транс-масти односно хидрогенизиране биљне масти, угљикохидрата, натријума, појачивача укуса, боја и конзерванса. Све наведено може да узрокује зачепљење артерија. Висока температура на којој се чипс производи обично узрокује стварање канцерогених ствари, као што је акриламид која се такођер налази и у цигаретама.

Према професору Деила Харис, акриламид изазива неколико стотина хиљада случајева рака годишње. Чак и чипс са смањеним садржајем транс-масти може садржавати акриламид.

Кокице за микроталасну

Хемикалије које се налазе у унутрашњем омотачу врећице, укључујући перфлуорооктанску киселину, део су класе спојева која се могу повезати с неплодношћу код људи. Током истраживања, установљено је да хемикалије узрокују појаву рака јетре, тестиса и гуштераче.

Приликом спремања у микровалној, хемикалије испаравају и повлаче се у унутрашњост кокица.Већина произвођача је обећала да ће избацити ову киселину до 2015. године.

Узгојени лосос

Он не само да садржи знатно мање количине витамина Д у поређењу са “дивљим” лососом, већ садржи и огромну количину разних загађења, као што су полихлорованим бифенилима, канцерогене хемикалије и разне пестициде, од којих је најчешћи дихлор-дифенил-триклоретан. Овакав лосос се може конзумирати једном у пет месеци, без страха да ће се повећати ризик од рака. Рибе из узгоја се обично лече високом дозом антибиотика.

Јабуке и друге врсте “прљавог” воћа

Према истраживању америчке радне групе за животну средину, намирнице које у просеку садрже највише пестицида су јабуке. Садржај пестицида у више од 700 тестираних узорака износи 98% посто. Остале високо контаминиране намирнице укључују грожђе, јагоде, кромпир и поморанџе.

Од тестираних узорака, више од 90% посто садржи трагове пестицида. Поред тога што су отровни за људе, пестициди могу повећати ризик од неких врста рака, а поједина истраживања показују да изложеност мајки може повећати ризик од смањења коефицијента интелигенције и хиперкинетичког поремећаја код деце. Дакле, водите рачуна да добро оперете воће и поврће.

Парадајз из конзерве

Унутрашњост амбалаже већине конзервираних намирница садржи бисфенол-А, хемикалију која се понаша као естроген и која ремети хормоналну активност организма. Истраживања повезују ову хемикалију са срчаним обољењима, оштећењима црева, неплодношћу и другим репродуктивним проблемима.

Према америчком Центру за контролу и превенцију болести, изложеност бисфенолу А је врло раширена у целом свету. Парадајз у конзерви је посебно опасан, јер се због његове високе киселости непријатељска хемикалија задржава унутра. Литар конзервиране парадајиза обично садржи око 50 мцг бисфенола А, а то је довољно висок ниво који може да утиче на људе, посебно на децу.

Извор: Новости

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

забринут

06.03.2015 09:00

Па шта онда јести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

07.03.2015 07:50

Кратко,ако хоцес здраво да зивис,умри.

ОДГОВОРИТЕ