Шта је 2008. говорио Човић ? (СРНА)

Мостар, 11 јануара: Представници водећих хрватских странака у БиХ подржали су на састанку у Мостару приједлог Хрватске демократске заједнице БиХ о уставним промјенама, који предвиђа четири федералне јединице на средњем нивоу власти.

Босна и Херцеговина 05.03.2015 | 18:04
Шта је 2008. говорио Човић ? (СРНА)

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је новинарима да овај концепт уставних промјена подразумијева три нивоа власти, неоспоравање БиХ, дводоми парламент и предсједника државе са два замјеника, те владу БиХ и ротацију на челним функцијама.

Он је навео да су предвиђене четири федералне јединице на средњем нивоу власти, које ће имати законодавну, извршну и правосудну власт.

Коментаришући изјаву премијера Републике Српске (РС) и лидера Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика да ће подржати хрватски приједлог само уколико не задире у РС, Човић је рекао да је, према приједлогу ХДЗ-а БиХ о уставним промјенама, "цијела БиХ на столу".

"Не сумњате ваљда да ћемо дијети само пола земље или да ишта дијелимо у БиХ. Ми смо сада говорили о уређењу БиХ не дотичући се карте уопште", рекао је 2008. године Човић.

Лидер ХДЗ-а БиХ је истакао да свака политичка опција тражи позиције за преговоре, али да се он тиме не би оптерећивао.

"Нама је битно да желимо добро БиХ и себи и да можемо организовати модерну државу. Сматрамо да је бројка од четири федералне јединице рационална, а када будемо разговарали о том елементу, јасно је да разговарамо о БиХ, а не о једном дијелу земље", рекао је Човић.

Он је навео да је на састанку било ријечи о динамици уставних промјена које тек треба да буду договорене са осталим странкама у БиХ, јер је то сада кључно због проблематике у региону.

"Будући да слиједи састанак лидера политичких странака сва три народа у Широком Бријегу, а затим и састанак у Бриселу, хтјели смо још једном да разговарамо о уставним промјенама и приближавању ставова", рекао је Човић и додао да је договорено да о детаљима састанка не буде расправљано у јавности.

Он је навео да хрватске странке желе са другима да договоре динамику разговора, јер су евидетни политички проблеми у региону.

"Надамо се да ћемо врло скоро добити прилику да разговарамо о Уставу БиХ и оставимо јасне рокове. Ако нас буде оптерећивало Косово и проблематика из региона ми ћемо заостајати", рекао је Човић.

Он је додао да је приједлог ХДЗ-а БиХ о уставним промјенама достављен Бриселу и свим представницама међународне заједнице у БиХ.

Звонко Јуришић, предсједник ХСП-а Ђапић-Јуришић, изјавио је да је дјелимично промијенио став о концепту ХДЗ-а БиХ када је чуо да Човић каже да је "ријеч о цијелој БиХ".

"Уколико ово буде најрационалније рјешење за све представнике хрватских странака и ако буде прихватљиво и за остала два народа, наша странка је спремна на компромис", рекао је Јуришић, додајући да Хрвати дефинитивно знају шта желе.

Током разговора о закону о јавном РТВ сервису Федерације БиХ, представници хрватских странака су се сагласили да Хрвати треба да добију телевизију на свом језику у БиХ.

Договорено је да се представници хрватских странака састају сваки мјесец.

Састанку су, осим Човића и Јуришића, присуствовали предсједници ХДЗ-а 1990 Божо Љубић, ХКДУ Иван Муса, потпредсједник Народне странке "Радом за бољитак" Јерко Иванковић-Лијановић, те потпредсједник ХСС-НХИ Перо Раич.

СРНА/Архив

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

немања

05.03.2015 17:43

Могу да прицају Цовиц и Додик ста хоце , ми малди Срби не дамо Српску, Нека то свакоме буде јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

06.03.2015 06:04

Драги мој Немања тако и ја кажем одавдје из ЕУ, али кад дођем у посјету у РС дође ми да плачем како народ живи. Само да знаш РС полако умире и то захваљујући СНСД-у и странкама око њих, а не уништавају је ни ХДЗ ни СДА уни само купе остатке који остају иза наше власти.А што се тиче младих срба ,а бре не лупај глупости млади срби нису ни били рођени кад је се крв прољевала шта ви знате о рату, глади, зими и болу кад изгубиш некога зато молим те НЕ СЕРИ.

Name

Србин

05.03.2015 18:07

Нека Хрвати са брацом Босанцима дијеле Федерацију заједно су је стварали као браца а ми знамо свој правац .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

05.03.2015 18:16

Јадна је ова земља са овакним политицарима а јос је јаднији народ који се свадја овако преко интернета док господа политицари заједно се смију и трљају руке јер успијевају и 20 година након рата владати овом земљом са енормном високим платама ... Е мој народе ................

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

05.03.2015 18:51

За Немању и ми млади Босњаци никад нецемо дати БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

05.03.2015 19:14

Видим ја да муслимани лупају минусе , на добре коментаре, Немања и Србин свака вам цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.србин

05.03.2015 19:45

А тај правац це ти Баја показати

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан2

05.03.2015 20:07

Не треба ником празна и стара љустура без младости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оло

05.03.2015 21:06

Након вишедеценијских стремљења и вишегодишње борбе, у Хрватској је остао још понеки Србин тако да су данас Хрвати у Хрватској равноправни са Србима. Можда успију и у Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ