Šta je 2008. govorio Čović ? (SRNA)

Mostar, 11 januara: Predstavnici vodećih hrvatskih stranaka u BiH podržali su na sastanku u Mostaru prijedlog Hrvatske demokratske zajednice BiH o ustavnim promjenama, koji predviđa četiri federalne jedinice na srednjem nivou vlasti.

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 18:04
Šta je 2008. govorio Čović ? (SRNA)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je novinarima da ovaj koncept ustavnih promjena podrazumijeva tri nivoa vlasti, neosporavanje BiH, dvodomi parlament i predsjednika države sa dva zamjenika, te vladu BiH i rotaciju na čelnim funkcijama.

On je naveo da su predviđene četiri federalne jedinice na srednjem nivou vlasti, koje će imati zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu vlast.

Komentarišući izjavu premijera Republike Srpske (RS) i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika da će podržati hrvatski prijedlog samo ukoliko ne zadire u RS, Čović je rekao da je, prema prijedlogu HDZ-a BiH o ustavnim promjenama, "cijela BiH na stolu".

"Ne sumnjate valjda da ćemo dijeti samo pola zemlje ili da išta dijelimo u BiH. Mi smo sada govorili o uređenju BiH ne dotičući se karte uopšte", rekao je 2008. godine Čović.

Lider HDZ-a BiH je istakao da svaka politička opcija traži pozicije za pregovore, ali da se on time ne bi opterećivao.

"Nama je bitno da želimo dobro BiH i sebi i da možemo organizovati modernu državu. Smatramo da je brojka od četiri federalne jedinice racionalna, a kada budemo razgovarali o tom elementu, jasno je da razgovaramo o BiH, a ne o jednom dijelu zemlje", rekao je Čović.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o dinamici ustavnih promjena koje tek treba da budu dogovorene sa ostalim strankama u BiH, jer je to sada ključno zbog problematike u regionu.

"Budući da slijedi sastanak lidera političkih stranaka sva tri naroda u Širokom Brijegu, a zatim i sastanak u Briselu, htjeli smo još jednom da razgovaramo o ustavnim promjenama i približavanju stavova", rekao je Čović i dodao da je dogovoreno da o detaljima sastanka ne bude raspravljano u javnosti.

On je naveo da hrvatske stranke žele sa drugima da dogovore dinamiku razgovora, jer su evidetni politički problemi u regionu.

"Nadamo se da ćemo vrlo skoro dobiti priliku da razgovaramo o Ustavu BiH i ostavimo jasne rokove. Ako nas bude opterećivalo Kosovo i problematika iz regiona mi ćemo zaostajati", rekao je Čović.

On je dodao da je prijedlog HDZ-a BiH o ustavnim promjenama dostavljen Briselu i svim predstavnicama međunarodne zajednice u BiH.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a Đapić-Jurišić, izjavio je da je djelimično promijenio stav o konceptu HDZ-a BiH kada je čuo da Čović kaže da je "riječ o cijeloj BiH".

"Ukoliko ovo bude najracionalnije rješenje za sve predstavnike hrvatskih stranaka i ako bude prihvatljivo i za ostala dva naroda, naša stranka je spremna na kompromis", rekao je Jurišić, dodajući da Hrvati definitivno znaju šta žele.

Tokom razgovora o zakonu o javnom RTV servisu Federacije BiH, predstavnici hrvatskih stranaka su se saglasili da Hrvati treba da dobiju televiziju na svom jeziku u BiH.

Dogovoreno je da se predstavnici hrvatskih stranaka sastaju svaki mjesec.

Sastanku su, osim Čovića i Jurišića, prisustvovali predsjednici HDZ-a 1990 Božo LJubić, HKDU Ivan Musa, potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković-Lijanović, te potpredsjednik HSS-NHI Pero Raič.

SRNA/Arhiv

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

nemanja

05.03.2015 17:43

Mogu da pricaju Covic i Dodik sta hoce , mi maldi Srbi ne damo Srpsku, Neka to svakome bude jasno.

ODGOVORITE
Name

auslender

06.03.2015 06:04

Dragi moj Nemanja tako i ja kažem odavdje iz EU, ali kad dođem u posjetu u RS dođe mi da plačem kako narod živi. Samo da znaš RS polako umire i to zahvaljujući SNSD-u i strankama oko njih, a ne uništavaju je ni HDZ ni SDA uni samo kupe ostatke koji ostaju iza naše vlasti.A što se tiče mladih srba ,a bre ne lupaj gluposti mladi srbi nisu ni bili rođeni kad je se krv proljevala šta vi znate o ratu, gladi, zimi i bolu kad izgubiš nekoga zato molim te NE SERI.

Name

Srbin

05.03.2015 18:07

Neka Hrvati sa bracom Bosancima dijele Federaciju zajedno su je stvarali kao braca a mi znamo svoj pravac .

ODGOVORITE
Name

Senad

05.03.2015 18:16

Jadna je ova zemlja sa ovaknim politicarima a jos je jadniji narod koji se svadja ovako preko interneta dok gospoda politicari zajedno se smiju i trljaju ruke jer uspijevaju i 20 godina nakon rata vladati ovom zemljom sa enormnom visokim platama ... E moj narode ................

ODGOVORITE
Name

zvornik

05.03.2015 18:51

Za Nemanju i mi mladi Bosnjaci nikad necemo dati BiH.

ODGOVORITE
Name

mico

05.03.2015 19:14

Vidim ja da muslimani lupaju minuse , na dobre komentare, Nemanja i Srbin svaka vam cast.

ODGOVORITE
Name

re.srbin

05.03.2015 19:45

A taj pravac ce ti Baja pokazati

ODGOVORITE
Name

milan2

05.03.2015 20:07

Ne treba nikom prazna i stara ljustura bez mladosti.

ODGOVORITE
Name

olo

05.03.2015 21:06

Nakon višedecenijskih stremljenja i višegodišnje borbe, u Hrvatskoj je ostao još poneki Srbin tako da su danas Hrvati u Hrvatskoj ravnopravni sa Srbima. Možda uspiju i u Bosni i Hercegovini.

ODGOVORITE