Трипут читај, једном уплати одмор

Које су највеће замке у које упадају наши туристи када уплаћују туристичке аранжмане? На интернету сазнајте утиске о хотелу и месту у које путујете.

Путовања 05.03.2015 | 17:52
Трипут читај, једном уплати одмор

Три пута читај, па једном уплати! Тако би, укратко, гласило правило како одабрати туристички аранжман.

У брошурама туристичких агенција све пише, али проблем је у томе што од узбуђења многи не виде оно што им не одговара. У туристичкој инспекцији кажу да се наши туристи највише жале на “ситна слова”. Наиме, највећи проблем је у томе што мало ко до краја прочита програм агенција који је увек детаљан, односно већина се ослони на усмени разговор са шалтерском радницом, који није обавезујућ.

Туристички инспектори кажу да су наши туристи све искуснији и да је све мање жалби. Савет број један је да на интернету проверите тачно где идете, у који хотел, да прочитате утиске гостију на форумима (Трипадвисор, Холидаyцхецк...). Тако ћете изненађења свести на минимум.

Опремљена кухиња

За наше туристе то значи да ће у кухињи пронаћи све врсте тигања (укључујући танак за палачинке), неколико шерпи, сав потребан прибор за кување и јело, попут љуштилице за кромпир или плеха за колаче. За грчке власнике апартмана то значи да су кухињу опремили шпоретом и фрижидером.

Ко планира да на одмору свакодневно спрема три оброка и пече колаче, мора и да тражи одговарајући апартман. Ништа се не подразумева, а најбоље решење је понети омиљени прибор за кување.

Плажа

Уколико у брошури пише да хотел има плажу, то обично значи да се не налази на плажи. У том случају до плаже гости треба да пешаче, а некада треба да пређу и магистралу. Такође, то би могло да значи да ће је гости делити с туристима из другог хотела или ће, чак, користити градску плажу. То не мора да буде лоше, јер у Италији ретко који хотел има приватну плажу, већ на заједничкој постоји део само за њихове госте. У Египту то може да значи да се до плаже иде шатл-бусом, што није лоше, јер је обала препуна корала.

Идеалан за младе

У том хотелу или апартману дефинитивно неће бити мира! У жељи да никог не одбију, у брошури неће бити написано “није препоручљиво за породице” или “људе који инсистирају да имају свој мир”. Дакле, “идеално за младе” је еуфемизам за буку.

Накнадно време поласка

Ни саме агенције често не знају у колико сати ће бити заказан лет. Нажалост, многи туристи очекују да ће отићи ујутру и вратити се увече. То је, наравно, немогуће, јер исти авион довози и враћа туристе. Уколико се уплати аранжман у тренутку када се не зна када ће бити лет, туриста касније не треба да се жали зато што на аеродром треба да оде у зору и врати се кући у поноћ. Коме је важно време лета, треба да тражи агенцију која већ зна када ће полазити чартер летови.

Панорамско разгледање

Многи су шокирани када схвате да то значи пуки аутобуски пролазак кроз град уз кратко водичево објашњење где се шта налази. То не значи стајање уз паузу за фотографисање, нити класично разгледање града.

У последње време велики број жалби односи се на рад водича, јер туристи мисле да им се не посвећују довољно. Пошто водичи морају да опслуже велики број људи, када закажу време за сусрет гости треба да га испоштују.

Проблем је и што већина не прочита напомене написане ситним словима, а веома су корисне, јер се тако спречавају непријатна изненађења на одмору. Рецимо, "ситнице" попут оног да се постељина или употреба клима-уређаја доплаћује, да ТВ има локалне канале...

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар