5 свакодневних предмета који су прљавији од wц шоље

Ове површине имају више бактерија од просјечне wц шкољке, а вјероватно сте данас додирнули бар једну од њих. Више пута.

Здравље 05.03.2015 | 17:39
5 свакодневних предмета који су прљавији од wц шоље

Даска за сјечење

Истраживања показују да се на просјечној даски за сјечење може пронаћи и до двјесто пута више фекалних бактерија него на wц шкољки. Кривац: сирово месо (већина фекалних бактерија потиче из унутрашњих органа животиња). Мали жлијебови које нож ствара на дасци за сјечење приликом резања меса право су “скровиште” бактерија. Ево како да очистите даску: ако је у питању пластична, оперите је детерџентом и водом, а након тога је потопите у раствор од 3 литре воде и двије кашичице варикине на пар сати. Ако се ради о дрвеној, поступак је исти, само у три литре воде додајте двије кашике варикине и потопите на сат времена. Исперите чистом водом.

Паметни телефон или таблет

Истраживања показују да се на њима могу наћи и стафилококе! Немојте их користити у тоалету и свакодневно их чистите марамицама за дезинфекцију.

Тепих

Занимљива чињеница: бактерије се задржавају на мртвим ћелијама коже (односно, оне их једу). Имајући у виду да тијело просјечне особе “одбаци” око 1.5 милиона мртвих ћелија у току сваког сата, то ваше тепихе претвара у трпезаријски сто. Скоро око двјесто хиљада бактерија може се наћи на квадратном центиметру вашег тепиха, укључујући Е. цолли, стафилококе и салмонелу. Обзиром да ваш усисивач не може покупити све бактерије, било би мудро да тепих дубински перете свака три мјесеца.

Торба

Истраживања показују да је просјечна торба три пута прљавија од wц шкољке. Највише бактерија се налази, логично, на ручкама, али и ствари које се налазе у торби су прљаве, а највише креме за руке и лице па кармин и сјај за усне. Торбу немојте стављати на под и редовно перите унутрашњост торбе, која је у већини случајева платнена. Ручке пребришите дезинфекцијским марамицама, а тако можете чистити и кожне и пластичне торбе.

Славина

На ручкам славине у купатилу може се налазити и до 21 пут више бактерија него н wц шкољки. Још горе, ручка славине у кухињи може имати и до 44 пута више бактерија од wц шкољке. Свакодневно их чистите и дезинфикујте те немојте прескакати чишћење лавабоа или судопера.

Извор: Минимагазин

Коментари / 0

Оставите коментар