Како до посла у 50. години живота?

Остали сте без посла, имате преко 50 година и мислите да нема шансе да нађете друго запослење?

Србија 05.03.2015 | 16:00
Како до посла у 50. години живота?

Не одустајте, јер послови за вас ипак постоје,а ми смо истражили на које огласе можете да се јавите.

Стресан догађај у животу сваког појединца је када добије отказ, а још више у данашње време поражава чињеница да остаје без посла у неким средњим годинама. Људи постају обесхрабрени јер мисле да је тешко наћи послодавца који ће их запослити у четрдесетим, педесетим.

Иако пуни животног и пословног искуства, плаше се пораза, а све чешће постаје неподношљиво још једно одбијање због година. Ипак, није све тако црно. Истраживали смо за вас који се послови могу наћи уколико тражите посао а мислите да сте ограничени годинама.

Представили смо се као особа која у позним годинама тражи посао. Листали смо огласе и назвали пар бројева телефона.

Једна јако љубазна девојка нам се јавила на оглас за спремачицу, рекавши да би било пожељно да се лично дође на разговор. На наше успутно питање да ли је потребно имати одређени број година за овај посао, речено нам је да није и да је важно само већ стечено искуство у овом послу.

Господин који је поставио оглас у ком тражи раднице за шалтерску продају нам је такође предложио да на састанак дођемо лично, да се упознамо и да немају никакав услов што се тиче година. Каже да је важна само воља за радом и марљивост.

Јавили смо се на оглас за кућну помоћницу, где су нам објаснили да баш и траже жену средњих година, јер по њиховим речима, потребан им је неко ко је темељан, одговоран, ко схвата кућне послове озбиљно а то само може жена у годинама.

Позвали смо и једну кројачку радњу, где се углавном даје предност искуству, и да неко ко жели да се бави шивењем нема потребе да се оптерећује годинама већ само да ради.

Када смо се распитали шта је све од услова потребно за радницу у Палачинкарници и пицерији, објаснили су нам да им је најбитније претходно радно искуство, а да године не представљају никакав проблем.

Ипак, наишли смо и на одбијања. Наишли смо на огласе у којима траже магационере и раднике за стовариште. Речено нам је да постоје нека ограничења што се тиче година, и то оптимално до 45-50 година.

На наше питање због чега је то тако, љубазна службеница се насмејала и потврдила нашу констатацију да је то политика куће. Објашњење је било једноставно, много се физички ради, а неко ко има скоро 50 година није у стању то да издржи.

Са ових пар телефонских разговора, схватили смо и да није толико тешко колико се мисли да јесте. Нема места страху и сумњама, на вама је само да покушате. Можете добити одбијања, а опет, са друге стране, можете добити и један позив на упознавање, а зашто да не, и посао. Са срећом.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар