Kako do posla u 50. godini života?

Ostali ste bez posla, imate preko 50 godina i mislite da nema šanse da nađete drugo zaposlenje?

Srbija 05.03.2015 | 16:00
Kako do posla u 50. godini života?

Ne odustajte, jer poslovi za vas ipak postoje,a mi smo istražili na koje oglase možete da se javite.

Stresan događaj u životu svakog pojedinca je kada dobije otkaz, a još više u današnje vreme poražava činjenica da ostaje bez posla u nekim srednjim godinama. Ljudi postaju obeshrabreni jer misle da je teško naći poslodavca koji će ih zaposliti u četrdesetim, pedesetim.

Iako puni životnog i poslovnog iskustva, plaše se poraza, a sve češće postaje nepodnošljivo još jedno odbijanje zbog godina. Ipak, nije sve tako crno. Istraživali smo za vas koji se poslovi mogu naći ukoliko tražite posao a mislite da ste ograničeni godinama.

Predstavili smo se kao osoba koja u poznim godinama traži posao. Listali smo oglase i nazvali par brojeva telefona.

Jedna jako ljubazna devojka nam se javila na oglas za spremačicu, rekavši da bi bilo poželjno da se lično dođe na razgovor. Na naše usputno pitanje da li je potrebno imati određeni broj godina za ovaj posao, rečeno nam je da nije i da je važno samo već stečeno iskustvo u ovom poslu.

Gospodin koji je postavio oglas u kom traži radnice za šaltersku prodaju nam je takođe predložio da na sastanak dođemo lično, da se upoznamo i da nemaju nikakav uslov što se tiče godina. Kaže da je važna samo volja za radom i marljivost.

Javili smo se na oglas za kućnu pomoćnicu, gde su nam objasnili da baš i traže ženu srednjih godina, jer po njihovim rečima, potreban im je neko ko je temeljan, odgovoran, ko shvata kućne poslove ozbiljno a to samo može žena u godinama.

Pozvali smo i jednu krojačku radnju, gde se uglavnom daje prednost iskustvu, i da neko ko želi da se bavi šivenjem nema potrebe da se opterećuje godinama već samo da radi.

Kada smo se raspitali šta je sve od uslova potrebno za radnicu u Palačinkarnici i piceriji, objasnili su nam da im je najbitnije prethodno radno iskustvo, a da godine ne predstavljaju nikakav problem.

Ipak, naišli smo i na odbijanja. Naišli smo na oglase u kojima traže magacionere i radnike za stovarište. Rečeno nam je da postoje neka ograničenja što se tiče godina, i to optimalno do 45-50 godina.

Na naše pitanje zbog čega je to tako, ljubazna službenica se nasmejala i potvrdila našu konstataciju da je to politika kuće. Objašnjenje je bilo jednostavno, mnogo se fizički radi, a neko ko ima skoro 50 godina nije u stanju to da izdrži.

Sa ovih par telefonskih razgovora, shvatili smo i da nije toliko teško koliko se misli da jeste. Nema mesta strahu i sumnjama, na vama je samo da pokušate. Možete dobiti odbijanja, a opet, sa druge strane, možete dobiti i jedan poziv na upoznavanje, a zašto da ne, i posao. Sa srećom.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar