Златиборски округ без струје

Влажан и тежак снег који од ноћас пада у Златиборском округу изазвао је кварове на далеководима услед чега је 2.600 потрошача од јутрос без струје, потврђено је Тањугу у Електродистрибуцији Ужице.У Прибоју 1.500 потрошача без струје. У целом току Западне Мораве проглашена ванредна одбрана од поплава.

Србија 05.03.2015 | 15:18
 Златиборски округ без струје

Влажан и тежак снег који од ноћас пада у Златиборском округу изазвао је кварове на далеководима услед чега је 2.600 потрошача од јутрос без струје, потврђено је Тањугу у Електродистрибуцији Ужице.

“Тренутно без струје је 1.600 потрошача у општини Чајетина у местима Љубиш, Водице и Семегњево, у Пријепољу струју нема 600 потрошача, Новој Вароши 300 и 100 потрошача у општини Бајина Башта. Екипе су на терену и кварови се отклањају. До краја дана струју ће добити сви потрошачи”, рекао је Тањугу руководилац Сектора за управљање Огранка ЕД Ужице Душан Шуњеварић.

Према информацијама Зимске службе Путева Ужице, сви путни правци у Златиборском округу су проходни.

Због тежине снега који су покидали далеководе, у Прибоју је без напајања електричном енергијом остало 1.500 домаћинстава, потврдио је Тањугу председник те општине Лазар Рвовић.
"Хаварија се десила малопре, а без струје су потрошачи у селима Крајчиновићи, Бучје, Крњача и Саставци", прецизирао је он.
Рвовић је рекао да су екипе Електродистрибуције на терену и покушавају да отклоне квар.

Он је изразио очекивање да ће до краја дана сва домаћинства имати уредно снабдевање струјом.

Државни пут трећег приоритета, који је у надлежности ЈП "Путеви Србија" , Кокин Брод-Јасеново-Бела река је због висине снежног покривача непроходан, каже за Тањуг директор нововарошке Дирекције за изградњу, Мирољуб Шапоњић.
"Очекујемо да ће екипе Путева брзо изаћи на терен како би прочистиле овај правац и обезбедиле нормално одвијање саобраћаја", навео је он.

Шапоњић је оценио да уколико снег настави да пада јаким интезитетом, наведена саобраћајница ће бити опет непроходна па ће представници Путева морати да дежурају све време на терену.

Снега има од 3 до 4 центиметра на магистралном путу од Ужица ка Црној Гори,а на снази је само забрана за шлепере преко Дебелог брда.

Све екипе зимске службе ужичких Путева су на терену и чисте снег са коловоза који јаким интензитетом пада од 23 часа синоћ .

У ЧАЧКУ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА

Србијаводе су јутрос у 10 сати прогласиле ванредну одбрану од поплава на подручју слива Западне Мораве, али то није разлог за бригу, јер су водотокови првог реда, који су прошле године изазивали највише проблема сада уређени, изјавила је Тањугу начелница чачанског Градског штаба за ванредне ситуације, Бојана Икодиновић.
“На подручју Чачка пада снег, али не би требало да буде већих тешкоца. Вечерас ће бити достављени џакови, и бице искоришћени уколико буде потребе за тим”, навела је она.

Што се тиче водотокова другог реда, за које је надлежна локална самоуправа, она је апеловала на суграђане да провере да ли су канали прочишћени, и да не бацају у корита никакав отпад.
"Обзиром на снежне падавине, зимске службе су у приправности, односно сва јавна предузећа и механизација. Има довољно соли за случај поледице и мраза, буџетом су опредељена знатна средства за редовне и ванредне делатности, па се може рећи да је град Чачак спреман за предстојеци период”, закључила је Икодиновићева.

Јованка Ћирковић шеф Радне јединице Западна Морава из Србијавода каже да на овом подручју од ноћас трају падавине, најпре киша, а потом и снег, и да је најављено 60 милиметара по метру квадратном за 24 сата.
“Овакво стање је на целом подручју југозападне Србије, па се очекује да талас стигне и на нашу територију. Велика оштећења настала након прошлогодишњих поплава су у потпуности санирана, па тренутно нема отворених пробоја на насипима”, казала је она.

Према њеним речима, на реци Чемерници су санирана сва оштећења, насипи су функционални, а услови протока воде у кориту су побољшани сечењем дрвећа и отклањањем земљаних спрудова, па се не очекују никакви проблеми.
“На насипима Западне Мораве затворени су сви пробоји, а велико оштећење обале које је угрожавало стабилност насипа у индустријској зони, што би могло бити катастрофално, је санирано јаком обалоутврдом од камена. Блаже оштећење биће санирано кроз план и програм идуће године”, истакла је Ћирковићева и додала да у Чачку нема више великих оштећења која би могла да угрозе објекте, индустрију и путеве, па се не очекују огромни проблеми.

Она је рекла да ће сигурно бити великог водостаја, и да може доћи до тешкоћа на мањим бујичним токовима, где може доћи до изливања. Због тога ће хидролошка ситуација бити под сталним надзором, нагласила је Ћирковићева.
“У Лучанима нема водних објеката, тамо увек има проблема са изливањем. Хитни интервентни радови предвиђени након прошлогодишњих поплава су завршени, уклоњено је сво дрвеће, као и спрудови у кориту, које је проширено, па може протећи много више воде”, закључила је она.

МАРИЋ: СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ИНТЕНЗИВНО ПРАТЕ СИТУАЦИЈУ


Начелник Сектора Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је данас да припадници Сектора за ванредне ситруације интензивно прате ситуацију и превентивно дежурају.

Марић је изјавио Тањугу "да је свуда мирно а да се ситуација јако интензивно прати".

МУП је саопштио јуче да су сви капацитети Сектора за ванредне ситуације у приправности, а посебно специјални тимови за спасавање и рад на води.

Сектор за ванредне ситуације обавестио је окружне, градске и општинске штабове за ванредне ситуације да предузму све оперативне и превентивне мере у оквиру јединственог система заштите и спасавања.

То се нарочито односи, како је наведено у саопштењу, на предузимање мера на одбрани од поплава на водотоковима другога реда и спречавања појаве "урбаних поплава".

Потребно је превентивно обићи критичне локације на водотоковима другога реда, предузети адекватне мере на отклањању недостатака као што су пропусти, мостови, навео је МУП.

Треба спречити могућа загушења протицајних профила водотокова и превентивно очистити сва сливна места на градским канализационим системима, у сарадњи са инспекцијским и комуналним службама јединица локалних самоуправа.

На више река у Србији данас и сутра прогнозиран је пораст водостаја, местимично и са превезилажањем редовне границе од поплава. На Сави код Шапца водостај ће данас достићи границу редовне одбране од поплава, упозорио је Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ).

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће данас и сутра "превазићи границе редовне одбране од поплава са могуцгношћу достизања граница ванредне одбране од поплава".

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће сутра "достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава", навео је РХМЗ у упозорењу на сајту.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостај ће данас и сутра "превазићи упозоравајући ниво, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама "водостај достићи упозоравајући ниво".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар