Zlatiborski okrug bez struje

Vlažan i težak sneg koji od noćas pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima usled čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, potvrđeno je Tanjugu u Elektrodistribuciji Užice.U Priboju 1.500 potrošača bez struje. U celom toku Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava.

Srbija 05.03.2015 | 15:18
 Zlatiborski okrug bez struje

Vlažan i težak sneg koji od noćas pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima usled čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, potvrđeno je Tanjugu u Elektrodistribuciji Užice.

“Trenutno bez struje je 1.600 potrošača u opštini Čajetina u mestima Ljubiš, Vodice i Semegnjevo, u Prijepolju struju nema 600 potrošača, Novoj Varoši 300 i 100 potrošača u opštini Bajina Bašta. Ekipe su na terenu i kvarovi se otklanjaju. Do kraja dana struju će dobiti svi potrošači”, rekao je Tanjugu rukovodilac Sektora za upravljanje Ogranka ED Užice Dušan Šunjevarić.

Prema informacijama Zimske službe Puteva Užice, svi putni pravci u Zlatiborskom okrugu su prohodni.

Zbog težine snega koji su pokidali dalekovode, u Priboju je bez napajanja električnom energijom ostalo 1.500 domaćinstava, potvrdio je Tanjugu predsednik te opštine Lazar Rvović.
"Havarija se desila malopre, a bez struje su potrošači u selima Krajčinovići, Bučje, Krnjača i Sastavci", precizirao je on.
Rvović je rekao da su ekipe Elektrodistribucije na terenu i pokušavaju da otklone kvar.

On je izrazio očekivanje da će do kraja dana sva domaćinstva imati uredno snabdevanje strujom.

Državni put trećeg prioriteta, koji je u nadležnosti JP "Putevi Srbija" , Kokin Brod-Jasenovo-Bela reka je zbog visine snežnog pokrivača neprohodan, kaže za Tanjug direktor novovaroške Direkcije za izgradnju, Miroljub Šaponjić.
"Očekujemo da će ekipe Puteva brzo izaći na teren kako bi pročistile ovaj pravac i obezbedile normalno odvijanje saobraćaja", naveo je on.

Šaponjić je ocenio da ukoliko sneg nastavi da pada jakim intezitetom, navedena saobraćajnica će biti opet neprohodna pa će predstavnici Puteva morati da dežuraju sve vreme na terenu.

Snega ima od 3 do 4 centimetra na magistralnom putu od Užica ka Crnoj Gori,a na snazi je samo zabrana za šlepere preko Debelog brda.

Sve ekipe zimske službe užičkih Puteva su na terenu i čiste sneg sa kolovoza koji jakim intenzitetom pada od 23 časa sinoć .

U ČAČKU PROGLAŠENA VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA

Srbijavode su jutros u 10 sati proglasile vanrednu odbranu od poplava na području sliva Zapadne Morave, ali to nije razlog za brigu, jer su vodotokovi prvog reda, koji su prošle godine izazivali najviše problema sada uređeni, izjavila je Tanjugu načelnica čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije, Bojana Ikodinović.
“Na području Čačka pada sneg, ali ne bi trebalo da bude većih teškoca. Večeras će biti dostavljeni džakovi, i bice iskorišćeni ukoliko bude potrebe za tim”, navela je ona.

Što se tiče vodotokova drugog reda, za koje je nadležna lokalna samouprava, ona je apelovala na sugrađane da provere da li su kanali pročišćeni, i da ne bacaju u korita nikakav otpad.
"Obzirom na snežne padavine, zimske službe su u pripravnosti, odnosno sva javna preduzeća i mehanizacija. Ima dovoljno soli za slučaj poledice i mraza, budžetom su opredeljena znatna sredstva za redovne i vanredne delatnosti, pa se može reći da je grad Čačak spreman za predstojeci period”, zaključila je Ikodinovićeva.

Jovanka Ćirković šef Radne jedinice Zapadna Morava iz Srbijavoda kaže da na ovom području od noćas traju padavine, najpre kiša, a potom i sneg, i da je najavljeno 60 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata.
“Ovakvo stanje je na celom području jugozapadne Srbije, pa se očekuje da talas stigne i na našu teritoriju. Velika oštećenja nastala nakon prošlogodišnjih poplava su u potpunosti sanirana, pa trenutno nema otvorenih proboja na nasipima”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, na reci Čemernici su sanirana sva oštećenja, nasipi su funkcionalni, a uslovi protoka vode u koritu su poboljšani sečenjem drveća i otklanjanjem zemljanih sprudova, pa se ne očekuju nikakvi problemi.
“Na nasipima Zapadne Morave zatvoreni su svi proboji, a veliko oštećenje obale koje je ugrožavalo stabilnost nasipa u industrijskoj zoni, što bi moglo biti katastrofalno, je sanirano jakom obaloutvrdom od kamena. Blaže oštećenje biće sanirano kroz plan i program iduće godine”, istakla je Ćirkovićeva i dodala da u Čačku nema više velikih oštećenja koja bi mogla da ugroze objekte, industriju i puteve, pa se ne očekuju ogromni problemi.

Ona je rekla da će sigurno biti velikog vodostaja, i da može doći do teškoća na manjim bujičnim tokovima, gde može doći do izlivanja. Zbog toga će hidrološka situacija biti pod stalnim nadzorom, naglasila je Ćirkovićeva.
“U Lučanima nema vodnih objekata, tamo uvek ima problema sa izlivanjem. Hitni interventni radovi predviđeni nakon prošlogodišnjih poplava su završeni, uklonjeno je svo drveće, kao i sprudovi u koritu, koje je prošireno, pa može proteći mnogo više vode”, zaključila je ona.

MARIĆ: SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE INTENZIVNO PRATE SITUACIJU


Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić rekao je danas da pripadnici Sektora za vanredne sitruacije intenzivno prate situaciju i preventivno dežuraju.

Marić je izjavio Tanjugu "da je svuda mirno a da se situacija jako intenzivno prati".

MUP je saopštio juče da su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije u pripravnosti, a posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi.

Sektor za vanredne situacije obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u okviru jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.

To se naročito odnosi, kako je navedeno u saopštenju, na preduzimanje mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave "urbanih poplava".

Potrebno je preventivno obići kritične lokacije na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju nedostataka kao što su propusti, mostovi, naveo je MUP.

Treba sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno očistiti sva slivna mesta na gradskim kanalizacionim sistemima, u saradnji sa inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava.

Na više reka u Srbiji danas i sutra prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevezilažanjem redovne granice od poplava. Na Savi kod Šapca vodostaj će danas dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će danas i sutra "prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogucgnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava".

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će sutra "dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", naveo je RHMZ u upozorenju na sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaj će danas i sutra "prevazići upozoravajući nivo, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama "vodostaj dostići upozoravajući nivo".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar