Ивановић: Кредибилитет Еулекса је нарушен

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је данас да мисли да је кредибилитет Еулекса озбиљно нарушен због оптужнице која је против њега подигнута, а коју је назвао лажном и политички мотивисаном.

Србија 05.03.2015 | 12:42
Ивановић: Кредибилитет Еулекса је нарушен

У писаној изјави коју је преко адвоката доставио митровичком Радију “Контакт плус” Ивановић је оценио да је процес који се води против њега политички и да је разочаран што још увек није донета одлука о замени притвора неком блажом мером.

“Разочаран сам у читаву међународну заједницу јер сам веровао да тај развијени свет има развијенији смисао за демократију од нас. Испоставља се да је лажна оптужба, политички мотивисана, довољна да ме држи у притвору 13 пуних месеци , а ово је већ четрнаести месец”, рекао је он.

Ивановић је нагласио да мисли да је кредибилитет међународне заједнице, пре свега Еулексовог тужилаштва у овом случају, озбиљно и додатно нарушен.

“Битно је да ми имамо међународну заједницу и међународно присуство овде, ја нисам против присуства Еулекса, нама је Еулекс потребан али Еулекс који ће бити професионалан, Еулекс који ће бити лишен слабости тако карактеристичних за Балкан као што су непотизам и корупција,”- рекао је он.

Ивановић је казао да је Косову потребан Еулекс који неће бити подложан утицају, утицају у оном смислу да се оптужи, како је рекао, један Оливер Ивановић а да се не оптужи неко други ко се не презива на “ић”, те да такав приступ сигурно квари и оно мало угледа што Еулекс у овом тренутку има.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

Ивановић је лишен слободе крајем јануара прошле године а суди му међународно судско веће Еулексових судија у Основном суду у Косовској Митровици.

Његов случај повезан је са још четворицом Срба, а то су Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић који су осумњичени за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се раније да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП биће настављено 11. марта а Влада Србије раније је дала гаранције да ће Ивановић бити доступан овдашњем правосуђу уколико му буде дозвољено да се брани са слободе.

Коментари / 0

Оставите коментар