Ivanović: Kredibilitet Euleksa je narušen

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je danas da misli da je kredibilitet Euleksa ozbiljno narušen zbog optužnice koja je protiv njega podignuta, a koju je nazvao lažnom i politički motivisanom.

Srbija 05.03.2015 | 12:42
Ivanović: Kredibilitet Euleksa je narušen

U pisanoj izjavi koju je preko advokata dostavio mitrovičkom Radiju “Kontakt plus” Ivanović je ocenio da je proces koji se vodi protiv njega politički i da je razočaran što još uvek nije doneta odluka o zameni pritvora nekom blažom merom.

“Razočaran sam u čitavu međunarodnu zajednicu jer sam verovao da taj razvijeni svet ima razvijeniji smisao za demokratiju od nas. Ispostavlja se da je lažna optužba, politički motivisana, dovoljna da me drži u pritvoru 13 punih meseci , a ovo je već četrnaesti mesec”, rekao je on.

Ivanović je naglasio da misli da je kredibilitet međunarodne zajednice, pre svega Euleksovog tužilaštva u ovom slučaju, ozbiljno i dodatno narušen.

“Bitno je da mi imamo međunarodnu zajednicu i međunarodno prisustvo ovde, ja nisam protiv prisustva Euleksa, nama je Euleks potreban ali Euleks koji će biti profesionalan, Euleks koji će biti lišen slabosti tako karakterističnih za Balkan kao što su nepotizam i korupcija,”- rekao je on.

Ivanović je kazao da je Kosovu potreban Euleks koji neće biti podložan uticaju, uticaju u onom smislu da se optuži, kako je rekao, jedan Oliver Ivanović a da se ne optuži neko drugi ko se ne preziva na “ić”, te da takav pristup sigurno kvari i ono malo ugleda što Euleks u ovom trenutku ima.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

Ivanović je lišen slobode krajem januara prošle godine a sudi mu međunarodno sudsko veće Euleksovih sudija u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba, a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP biće nastavljeno 11. marta a Vlada Srbije ranije je dala garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu ukoliko mu bude dozvoljeno da se brani sa slobode.

Komentari / 0

Ostavite komentar