Настављена сједница Парламента Српске

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас да је циљ Нацрта закона о роковима измирења новчаних обавеза спречавање непоштовање измирења обавеза.

Република Српска 05.03.2015 | 11:38
Настављена сједница Парламента Српске

Он је на посебној сједници Народне скупштине Српске рекао да се овим законом уређују рокови измирења новчаних обавеза између привредних субјеката међусобно, као и јавног сектора и привредних субјеката.

Тегелтија је навео да се овим актом уређују и правне посљедице закашњења испуњења обавеза, а ради сузбијања закашњења са измирењем новчаних обавеза.

Он је рекао да се предвиђа да привредни субјекти, као уговорне стране, за измирење новчаних обавеза, не могу уговорити рок дужи од 60 дана, додајући да је иста обавеза предвиђена за случај када је једна од уговорних страна јавни сектор.

Тегелтија је истакао да ограничење рока од 60 дана, за уговоре између привредних субјеката прописују се изузетак у случају када је дужник издао повјериоцу средство обезбјеђења које има снагу извршне исправе.

Министар Тегелтија навео је да је дужник, у случају да закасни са измирењем новчане обавезе, дужан повјериоцу исплати накнаду од три одсто од те обавезе.

Он је навео и да се одредбе овог закона не примјењују на привредне субјекте код којих је отворен стечајни постпупак.

Посланик СНСД-а Марко Видаковић изјавио је данас да се бенефит у Нацрту закона о роковима измирења новчаних обавеза огледа у побољшању ликвидности и спречавању злоуптребе уговарања предугих рокова плаћања.

Он је на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да је добро што ће овај акт ићи у јавну расправу, изразивши наду да ће кроз ту расправу представници пословне заједнице дати квалитетна рјешења која ће бити уграђена у приједлог закона.

Видаковић сматра да треба размотрити колико је реално да Министарство финансија Српске контролише трансакције субјеката које третира овај закон због њиховог великог броја, наводећи примјере из окружења којим институцијама је дата контролна функција.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић /СДС/ рекао је да је лоша страна овог закона што не предвиђа вријеме да се субјекти које он третира припреме за његову примјену.

Посланик НДП-а Драган Чавић нагласио је да овај акт у коначном приједлогу мора бити побољшан, као и да се без других рјешења неће моћи ријешти проблем неликвидности и проблеме које постоје у међусобним плаћањима између привредних субјеката.

Он је упозорио да новачне обавезе не настају само из уговора, како је то наведено у нацрту овог закона, нагласивши да то треба бити проширено и повезано са другим документима који дефинишу дужничко-повјерилачки однос.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СДС

05.03.2015 10:57

ЗАКОН О ИСПЛАТИ ПЛАТА. ПЛАТА СЕ НЕ МОЖЕ ИСПЛАЋИВАТИ У КРАЋЕМ РОКУ ОД ТРИ МЈЕСЕЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

05.03.2015 11:42

Ај' нека и то поче, мало је лакше, лакше се дише, осим за песимисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

05.03.2015 11:47

Ево казе Тегелтија мозда све није ускладјено. Треба им времена. Као да су јуце досли на власт. Ово су лудаци прави , трла баба лан ...

ОДГОВОРИТЕ