Nastavljena sjednica Parlamenta Srpske

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da je cilj Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza sprečavanje nepoštovanje izmirenja obaveza.

Republika Srpska 05.03.2015 | 11:38
Nastavljena sjednica Parlamenta Srpske

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske rekao da se ovim zakonom uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza između privrednih subjekata međusobno, kao i javnog sektora i privrednih subjekata.

Tegeltija je naveo da se ovim aktom uređuju i pravne posljedice zakašnjenja ispunjenja obaveza, a radi suzbijanja zakašnjenja sa izmirenjem novčanih obaveza.

On je rekao da se predviđa da privredni subjekti, kao ugovorne strane, za izmirenje novčanih obaveza, ne mogu ugovoriti rok duži od 60 dana, dodajući da je ista obaveza predviđena za slučaj kada je jedna od ugovornih strana javni sektor.

Tegeltija je istakao da ograničenje roka od 60 dana, za ugovore između privrednih subjekata propisuju se izuzetak u slučaju kada je dužnik izdao povjeriocu sredstvo obezbjeđenja koje ima snagu izvršne isprave.

Ministar Tegeltija naveo je da je dužnik, u slučaju da zakasni sa izmirenjem novčane obaveze, dužan povjeriocu isplati naknadu od tri odsto od te obaveze.

On je naveo i da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na privredne subjekte kod kojih je otvoren stečajni postpupak.

Poslanik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je danas da se benefit u Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ogleda u poboljšanju likvidnosti i sprečavanju zlouptrebe ugovaranja predugih rokova plaćanja.

On je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je dobro što će ovaj akt ići u javnu raspravu, izrazivši nadu da će kroz tu raspravu predstavnici poslovne zajednice dati kvalitetna rješenja koja će biti ugrađena u prijedlog zakona.

Vidaković smatra da treba razmotriti koliko je realno da Ministarstvo finansija Srpske kontroliše transakcije subjekata koje tretira ovaj zakon zbog njihovog velikog broja, navodeći primjere iz okruženja kojim institucijama je data kontrolna funkcija.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić /SDS/ rekao je da je loša strana ovog zakona što ne predviđa vrijeme da se subjekti koje on tretira pripreme za njegovu primjenu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić naglasio je da ovaj akt u konačnom prijedlogu mora biti poboljšan, kao i da se bez drugih rješenja neće moći riješti problem nelikvidnosti i probleme koje postoje u međusobnim plaćanjima između privrednih subjekata.

On je upozorio da novačne obaveze ne nastaju samo iz ugovora, kako je to navedeno u nacrtu ovog zakona, naglasivši da to treba biti prošireno i povezano sa drugim dokumentima koji definišu dužničko-povjerilački odnos.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SDS

05.03.2015 10:57

ZAKON O ISPLATI PLATA. PLATA SE NE MOŽE ISPLAĆIVATI U KRAĆEM ROKU OD TRI MJESECA.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

05.03.2015 11:42

Aj' neka i to poče, malo je lakše, lakše se diše, osim za pesimiste.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

05.03.2015 11:47

Evo kaze Tegeltija mozda sve nije uskladjeno. Treba im vremena. Kao da su juce dosli na vlast. Ovo su ludaci pravi , trla baba lan ...

ODGOVORITE