Упозорења на јако невријеме

Усљед најављених обилних кишних и снијежних падавина које ће, према прогнозама метеоролога, данас и сутра захватити Републику Српску али и цијелу БиХ, у неколико градова БиХ издато је упозорење становницима и надлежним институцијама да предузму потребне мјере заштите.

Република Српска 05.03.2015 | 08:34
Упозорења на јако невријеме

Метеоаларм је за данас истакао црвени аларм за подручје источне Херцеговине те жути за остатак БиХ. Према прогнозама метеоролога најобилније падавине очекују се управо у источној Херцеговини.

И у остатку БиХ очекују се данас обилне падавине, као и снијег у подручјима изнад 400 метара надморске висине. У ноћи на петак очекује се пад температуре и обилније снијежне падавине. Падавине ће се наставити и у петак, а њихово слабљење очекује се за викенд.

И АццуWеатхер је упозорио на долазак јаке олује која ће захватити Балканско полуострво. Густи снијег, јака киша и вјетар захватит ће регију. Највише снијега очекује се у Сарајеву и Београду, кажу метеоролози АццуWеатхера.

"Главни проблем је у томе што ће снијег бити мокар и тежак, те ће узроковати прекиде у саобраћају, рушит ће дрвећа и далеководе", каже метеоролог Тyлер Роyс.

Из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске упозорили су на пораст водостаја на свим ријекама.

И Одсјек за цивилну заштиту Градске управе Града Бањалука упутио је упозорење становништву на опрез и предузимање превентивних мјера заштите и спашавања од кишних падавина, посебно у насељима уз ријечне и бујичне водотокове.

И Цивилна заштита града Бијељина упутила је упозорење становништву због опасности од поплава.

"С обзиром на висок ниво подземних вода, засићеност земље влагом усљед досадашњих падавина и тренутно висок водостај свих водотока на подручју града потенцијално је присутна опасност од изливања ријека због прогнозирања нових обилних падавина", наводи се у упозорењу.

Становништво у Бијељини, посебно у насељима уз ријечне и бујичне водотоке, позвано је на максималну опрезност.

Из градске Цивилне заштите сугеришу да грађани превентивно склоне материјална добра која би могла бити заплављена.

Свим надлежним градским службама наложена је максимална приправност за дјеловање у случају потребе.
Из Одјељења за јавну безбједност Брчко дистрикта становништву препоручују да, колико је то могуће, смање кретање, нарочито моторним возилима, како би надлежне службе могле обављати своје послове и како би се ризик од несрећа и повређивања свео на минимум.

Из овог одјељења подсјећају грађане да о евентуалним ванредним ситуацијама могу обавијестити Центар осматрања и јављања на бројеве 121 или 123.

Кантонална управа Цивилне заштите Кантона Сарајево упутила је апел надлежним органима да провјере спремност правних лица с којима су потписали уговоре за зимско одржавање путева, да ли иста имају довољан број машина и других средстава да на вријеме реагују на потенцијално могуће обилније снијежне падавине.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

xxx

05.03.2015 07:41

Бозе сацувај као да се спрема смак света језиво мене вец хвата паника док ово цитам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуја

05.03.2015 13:39

Нисам за ширење панике али у Требињу од јутрос изгледа као да је стварно дошао крај!

Name

гиле

05.03.2015 07:51

Невријеме је нама од 92, презивјецемо некако само хљеба да буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

05.03.2015 09:10

Не брините и раније је било и удара вјетра и обилних киса и дубоког снијега. Ова упозорења су у смислу да не идемо на пут без пријеке потребе и без зимске опреме, да се припремимо на ев. нестанак ел. енергије, итд. итд. Презивјецемо ми и ово.ЗИВЈЕЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.03.2015 15:20

Ма ста сви паничите нама у Семберији ниста ова киша не може... Јер је наша власт већ све проблеме са насипима решила...

Name

ДаНаС

05.03.2015 09:19

Велика је срећа што су насипи на Сави завршени. Велики посао је урађен, добро и брзо. Зато можемо бити безбрижни. Свака част Водама РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваучер

05.03.2015 11:02

Нека нама Додика, он ће све проблеме рјешити ваучерима, само докле, нажалост???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Зивановиц

05.03.2015 12:04

Ста је се могло оцекивати. Вауцере добио и ко није ни видео воду у двористу а камоли у куци?! Да се уместо вауцера изградили насипи али прави. Сад и ако буде поплаве, нема висе вауцера. О томе нико није мислио, него скакали од среце сто це добити 5000КМ.

Name

Песимиста са разлогом

05.03.2015 11:32

Подавиће нас воде дефинитивно. Ако не воде онда ћемо поскапати од суше. Спаса ни од куда, преживјети се неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алмир

05.03.2015 12:16

Дрина је у порасту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радоје

05.03.2015 15:14

Хвала Богу па је наса власт ресила одавно проблеме у вези поплава, па смо за сад мирнии, киса само нек пада... не може нам ниста... Ми у Семберији имамо искуство са поплавама тако да нам поплаве служе само за тренинг наше Цивилне заштите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

05.03.2015 16:47

Наше увијек изненади нешто а како и не изненади плата овдје нит има државе нит власти нит поштовања ста це нам свака држава кад је дјаво понио нек је и однесе то би једино било право

ОДГОВОРИТЕ