Upozorenja na jako nevrijeme

Usljed najavljenih obilnih kišnih i sniježnih padavina koje će, prema prognozama meteorologa, danas i sutra zahvatiti Republiku Srpsku ali i cijelu BiH, u nekoliko gradova BiH izdato je upozorenje stanovnicima i nadležnim institucijama da preduzmu potrebne mjere zaštite.

Republika Srpska 05.03.2015 | 08:34
Upozorenja na jako nevrijeme

Meteoalarm je za danas istakao crveni alarm za područje istočne Hercegovine te žuti za ostatak BiH. Prema prognozama meteorologa najobilnije padavine očekuju se upravo u istočnoj Hercegovini.

I u ostatku BiH očekuju se danas obilne padavine, kao i snijeg u područjima iznad 400 metara nadmorske visine. U noći na petak očekuje se pad temperature i obilnije sniježne padavine. Padavine će se nastaviti i u petak, a njihovo slabljenje očekuje se za vikend.

I AccuWeather je upozorio na dolazak jake oluje koja će zahvatiti Balkansko poluostrvo. Gusti snijeg, jaka kiša i vjetar zahvatit će regiju. Najviše snijega očekuje se u Sarajevu i Beogradu, kažu meteorolozi AccuWeathera.

"Glavni problem je u tome što će snijeg biti mokar i težak, te će uzrokovati prekide u saobraćaju, rušit će drveća i dalekovode", kaže meteorolog Tyler Roys.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozorili su na porast vodostaja na svim rijekama.

I Odsjek za civilnu zaštitu Gradske uprave Grada Banjaluka uputio je upozorenje stanovništvu na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od kišnih padavina, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotokove.

I Civilna zaštita grada Bijeljina uputila je upozorenje stanovništvu zbog opasnosti od poplava.

"S obzirom na visok nivo podzemnih voda, zasićenost zemlje vlagom usljed dosadašnjih padavina i trenutno visok vodostaj svih vodotoka na području grada potencijalno je prisutna opasnost od izlivanja rijeka zbog prognoziranja novih obilnih padavina", navodi se u upozorenju.

Stanovništvo u Bijeljini, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotoke, pozvano je na maksimalnu opreznost.

Iz gradske Civilne zaštite sugerišu da građani preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Svim nadležnim gradskim službama naložena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.
Iz Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta stanovništvu preporučuju da, koliko je to moguće, smanje kretanje, naročito motornim vozilima, kako bi nadležne službe mogle obavljati svoje poslove i kako bi se rizik od nesreća i povređivanja sveo na minimum.

Iz ovog odjeljenja podsjećaju građane da o eventualnim vanrednim situacijama mogu obavijestiti Centar osmatranja i javljanja na brojeve 121 ili 123.

Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila je apel nadležnim organima da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, da li ista imaju dovoljan broj mašina i drugih sredstava da na vrijeme reaguju na potencijalno moguće obilnije sniježne padavine.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

xxx

05.03.2015 07:41

Boze sacuvaj kao da se sprema smak sveta jezivo mene vec hvata panika dok ovo citam.

ODGOVORITE
Name

puja

05.03.2015 13:39

Nisam za širenje panike ali u Trebinju od jutros izgleda kao da je stvarno došao kraj!

Name

gile

05.03.2015 07:51

Nevrijeme je nama od 92, prezivjecemo nekako samo hljeba da bude...

ODGOVORITE
Name

Olja

05.03.2015 09:10

Ne brinite i ranije je bilo i udara vjetra i obilnih kisa i dubokog snijega. Ova upozorenja su u smislu da ne idemo na put bez prijeke potrebe i bez zimske opreme, da se pripremimo na ev. nestanak el. energije, itd. itd. Prezivjecemo mi i ovo.ZIVJELI!

ODGOVORITE
Name

Pero

05.03.2015 15:20

Ma sta svi paničite nama u Semberiji nista ova kiša ne može... Jer je naša vlast već sve probleme sa nasipima rešila...

Name

DaNaS

05.03.2015 09:19

Velika je sreća što su nasipi na Savi završeni. Veliki posao je urađen, dobro i brzo. Zato možemo biti bezbrižni. Svaka čast Vodama RS.

ODGOVORITE
Name

Vaučer

05.03.2015 11:02

Neka nama Dodika, on će sve probleme rješiti vaučerima, samo dokle, nažalost???

ODGOVORITE
Name

Goran Zivanovic

05.03.2015 12:04

Sta je se moglo ocekivati. Vaucere dobio i ko nije ni video vodu u dvoristu a kamoli u kuci?! Da se umesto vaucera izgradili nasipi ali pravi. Sad i ako bude poplave, nema vise vaucera. O tome niko nije mislio, nego skakali od srece sto ce dobiti 5000KM.

Name

Pesimista sa razlogom

05.03.2015 11:32

Podaviće nas vode definitivno. Ako ne vode onda ćemo poskapati od suše. Spasa ni od kuda, preživjeti se neće.

ODGOVORITE
Name

Almir

05.03.2015 12:16

Drina je u porastu...

ODGOVORITE
Name

Radoje

05.03.2015 15:14

Hvala Bogu pa je nasa vlast resila odavno probleme u vezi poplava, pa smo za sad mirnii, kisa samo nek pada... ne može nam nista... Mi u Semberiji imamo iskustvo sa poplavama tako da nam poplave služe samo za trening naše Civilne zaštite...

ODGOVORITE
Name

milomir

05.03.2015 16:47

Naše uvijek iznenadi nešto a kako i ne iznenadi plata ovdje nit ima države nit vlasti nit poštovanja sta ce nam svaka država kad je djavo ponio nek je i odnese to bi jedino bilo pravo

ODGOVORITE