Бањалучка насеља траже статус општине

Подјела Бањалуке на општине, о којој је у протеклом периоду било много приче, по свему судећи, неће се десити ускоро, али је зато прилично реално да ће поједина насеља тражити статус општине, као што је случај са Старчевицом.

Република Српска 05.03.2015 | 08:07
Бањалучка насеља траже статус општине

Због чињенице да су као најмногољуднија мјесна заједница запостављени од градских власти, на Старчевици су одлучили да покрену иницијативу формирања општине, по узору на Станаре, а у томе им подршка стиже не само од мјештана Старчевице, него и из осталих градских насеља, која имају исти или још гори третман када су у питању улагања у насеља.

Једно од таквих насеља су и Пријечани, одакле стиже подршка иницијативи за општину Старчевица, али и за рјешавање узрока проблема због којих се уопште размишља о таквим потезима.

“На Старчевици су имали наизглед врло рјешиве проблеме у насељу, али ни то им није ријешено. У Пријечанима је слично, ми смо приоритет од 2012. за пут, од 2011. за школу, од 2014. за мост и стално остајемо приоритет по много чему, а ни град ни република досад нису издвојили ни марку за приоритете. Мислим да је случај Станара пут којим треба ићи, а то је, чини ми се, поручио и предсједник Милорад Додик када су Станари добијали статус општине. Уосталом, ако Станари, Источни Мостар, Источни Дрвар и слични имају основа да буду општине, а броје становника колико једна улица на Старчевици, онда и овде свакако има основа “, каже предсједник МЗ Пријечани Небојша Тојагић.

У овој мјесној заједници кажу да би о таквим идејама у сваком случају требало да се изјашњавају мјештани путем референдума, али да је евидентно да постоји потреба да се људи сами организују и уреде живот у свом насељу јер нико други то, очигледно, неће учинити умјесто њих.

“Као грађанин Бањалуке дефинитивно бих подржао ту идеју. Ми ћемо пратити шта се дешава, а подржавам њихов легитиман захтев и волио бих да се мјеродавни изјасне о овом питању јер, реално говорећи, ова идеја произлази из потреба грађана. О томе би требало да кажу своје политичари и економисти, али свакако и мјештани свих мјесних заједница које гравитирају или граниче са Старчевицом, а у том случају нама би посебно био интересантан став људи из Чесме, која се налази између нас и Старчевице”, каже Тојагић.

Група грађана Старчевице која је покренула иницијативу о оснивању општине најавила је да ће ускоро заживјети веб-портал “Старчевица општина”, на којем ће се простор дати аргументованој расправи о могућности реализације идеје о Старчевици као општини.

На порталу ће моћи да се нађу вијсти из насеља из града, пројекти који би побољшали живот у насељу као и представљање идеје о општини кроз законске и реалне могућности.

Извор: Пресс.рс
 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сани

05.03.2015 07:15

Живим на Старцевици И ја нисам за то. Опет би профитирала само администрација, татини синови И кћери би били запослени, а народу и биједи ништа. Можда гријешим, али сумњам да би било боље. Градска управа би још висе стегла каис. Не знам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.03.2015 07:28

У праву си. То су једина радна мјеста, која знају и могу отворити.

Name

Мишко

05.03.2015 07:49

Бања Лука је и сада оптерећена прегломазном администрацијом, која је, према слободној процјени, бројнија од заспосленика у реалном сектору (производном сектору) који се гуши у финансијским тешкоћама, јер знатан дио ионако сиромашне добити мора да издваја за тзв. јавни сектору. Стога би било паметније да се повећа ефикасност админитрације, а не да се повећава њена бројност.Ипак, ако би се и формирале нове градске општине,било би паметно да се оснују три и то једна за сјеверни дио града ( Лазарево 1,2 и 3,Зачужани и Пријечани),затим за подручје на десној обали Врбаса (Обилићево, Старчевица и Српске Топлице), те за централни дио града.

Name

Ре-Миско

05.03.2015 08:03

Какве црне српске топлице, то је Горњи Шехер!

Name

само нова власт

05.03.2015 07:28

Треба промијенити бандитску ентитетску и градску власт а не цијепати град на глупости зване општине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

05.03.2015 07:40

Бања Лука је други град по величини у БИХ, а први у РС-ој, а уједно је и општина. Реално би би било да се Бања Лука подјели на барем још 3 општине, кад су могли Станари добити тај статус, зашто не би могли и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

05.03.2015 08:04

Станари су дјело Милета ронхилла, само да мозе млатит паре од електране и да добије на гласацком тијелу.

Name

Никола-Нико Микиц

05.03.2015 07:56

Да прогласимо Старчевицу општином шта би јој био основни извор финансирања? Нарвано, додатни намети-порези које би грађани морали плаћати да би се финансирала администрација одкоје нема користи. Потребно је отварати нова производна радна мјеста, а не непрофитабилна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цава

05.03.2015 08:00

Веома лоса идеја,а они који то тразе нису упознати са пријасњим десавањима око те теме,посто они нису први који су то тразили.Прије њих су то захтијевали муслимани из Сехера који су цак тразили да им се припоје јос нека насеља и тако направи једна омања муслиманска опстина.А то је једноствно отварање Пандорине кутије.Ако се једнима дозволи тако несто,засто и други то не би захтијевали.То помало подсјеца на ову Додикову подрску Цовицевом распакивању Дејтона,посто кад се једна ствар промијени,ко мозе да заустави ове друге да и они имају неке своје захтјеве,а који би, као и у слуцају ових "нових" бањалуцких опстина, могли да буду на стету Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симпле

05.03.2015 08:53

Једноставно прописати јасна и прецизна правила око минималних услова да неко насеље постане општина. Финансирање се врши тако што се јавни приход са подручја тог насеља преусмјери у нову општину умјесто у досадашњу стару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњице

05.03.2015 11:49

Најбоље услове за општину имају Туњице. Затвор већ има, само оформити једну полицијску станицу, може и омања. Набавити један паук. Да се кажњава и купи харач. И ето..

ОДГОВОРИТЕ