Белгијанци спремају најлуђи систем такмичења икад виђен!

Из друге лиге директно у Лигу Европе?! Стигао предлог о реорганизацији прве и друге лиге, а правила су више него занимљива и гарантују тоталну неизвесност. 

Фудбал 06.03.2015 | 15:20
Белгијанци спремају најлуђи систем такмичења икад виђен!

У белгијском фудбалу никада није досадно. Када су Белгијанци у националном шампионату увели систем такмичења са плеј-офом и плеј-аутом уз дељење бодова на пола, многи су били изненађени таквом одлуком и критиковали су је.

Ипак, испоставило се да је промена донела напредак и подигла интересовање за домаће првенство, а лига је постала занимљивија. Потом су Пољаци направили сличан систем, а од следеће сезоне и у Србији ће се играти по сличним правилима.

Ипак, Белгијанци су решили да опет мењању. Челницима ФС Белгије је достављен нови план реформи домаћег такмичења који су предложили поједини клубови. Према том плану, елитни ранг такмичења би задржао систем са 16 клубова, док би у друголигашком такмичењу играло само осам клубова.

Не би било промена што се тиче плеј-офа за шампиона, где би по двокружном систему и даље играло шест најбољепласираних тимова из лигашког дела као што је и до сада био случај. Али, занимљиве промене се предлажу што се тиче плеј-офа за Лигу Европе. У њему су до сада учествовали клубови од 7. до 14. места на табели. По новом предлогу, сада би учествовали клубови од 7. до 15. места из лигашког дела такмичења, али и клубови који су зауели друго, треће и четврто место у другој лиги! Укупно 12 клубова. Такође био би укинут плеј-аут између последњег и претпоследњег тима Про лиге. Фењераш би директно испадао.

Најзанимљивији део је што би у теорији друголигаш могао да директно у истој сезони избори пласман у елиту, али и улазак у Лигу Европе! То би био преседан у европском фудбалу јер су друголигаши до сада једину шансу за пласман у Лигу Европе имали кроз национална куп такмичења.

Например, другопласирани клуб из друге лиге уђе у плеј-оф за лигу Европе. До сада је том плеј-офу била праса да га чине по четири клуба у две групе. По новом предлогу би га чинили по шест клубова у две групе. Теоретски је могуће да друголигаш освоји прво место у једној од те две гупе, потом победи у финалу победника друге групе и на крају у два меча буде бољи од четвртопалсираног клуба из плеј-офа за првака.

Компликовано и загуљено, али би било веома занимљиво да екипа која почела сезону у другој лиги, заврши исту са обезбеђеним пласманом у квалификације за Лигу Европе. Замислите колико би у том случају свака утакмица имала значај и колико би сваки бод био важан. Самим тим се смањује простор за мутне радње.

Посебно је занимљиво како би изгледала друга лига са осам клубова. Играла би се два одвојена дела од по 14 кола. По систему свако са сваким. Два победника тих циклуса од 14 кола би на крају играли финале за првака друге лиге и победник би се пласирао у Про лигу. Поражени би са трећим и четвртим играо у плеј-оф лиги за улазак у Лигу Европе. Сваки од осам друголигаша би добио по 500.000 евра од ТВ права. Такође, било би обавезно и да сваки трећелигаш уђе у сезону са гарантованим минималним буџетом од 2.500.000 евра како би стекао услов за пласман у другу лигу.

О новим предлозима ће бити одлучено у петак на састанку представника прволигаша и друголигаша. Да би предлог прошао потребно је да добије гласове 13 од 16 клубова из Про лиге и 10 од 18 клубова из друге лиге. Челници највећих клубова су већ поручили да им се свиђа идеја...

Коментари / 0

Оставите коментар