Belgijanci spremaju najluđi sistem takmičenja ikad viđen!

Iz druge lige direktno u Ligu Evrope?! Stigao predlog o reorganizaciji prve i druge lige, a pravila su više nego zanimljiva i garantuju totalnu neizvesnost. 

Fudbal 06.03.2015 | 15:20
Belgijanci spremaju najluđi sistem takmičenja ikad viđen!

U belgijskom fudbalu nikada nije dosadno. Kada su Belgijanci u nacionalnom šampionatu uveli sistem takmičenja sa plej-ofom i plej-autom uz deljenje bodova na pola, mnogi su bili iznenađeni takvom odlukom i kritikovali su je.

Ipak, ispostavilo se da je promena donela napredak i podigla interesovanje za domaće prvenstvo, a liga je postala zanimljivija. Potom su Poljaci napravili sličan sistem, a od sledeće sezone i u Srbiji će se igrati po sličnim pravilima.

Ipak, Belgijanci su rešili da opet menjanju. Čelnicima FS Belgije je dostavljen novi plan reformi domaćeg takmičenja koji su predložili pojedini klubovi. Prema tom planu, elitni rang takmičenja bi zadržao sistem sa 16 klubova, dok bi u drugoligaškom takmičenju igralo samo osam klubova.

Ne bi bilo promena što se tiče plej-ofa za šampiona, gde bi po dvokružnom sistemu i dalje igralo šest najboljeplasiranih timova iz ligaškog dela kao što je i do sada bio slučaj. Ali, zanimljive promene se predlažu što se tiče plej-ofa za Ligu Evrope. U njemu su do sada učestvovali klubovi od 7. do 14. mesta na tabeli. Po novom predlogu, sada bi učestvovali klubovi od 7. do 15. mesta iz ligaškog dela takmičenja, ali i klubovi koji su zaueli drugo, treće i četvrto mesto u drugoj ligi! Ukupno 12 klubova. Takođe bio bi ukinut plej-aut između poslednjeg i pretposlednjeg tima Pro lige. Fenjeraš bi direktno ispadao.

Najzanimljiviji deo je što bi u teoriji drugoligaš mogao da direktno u istoj sezoni izbori plasman u elitu, ali i ulazak u Ligu Evrope! To bi bio presedan u evropskom fudbalu jer su drugoligaši do sada jedinu šansu za plasman u Ligu Evrope imali kroz nacionalna kup takmičenja.

Naprimer, drugoplasirani klub iz druge lige uđe u plej-of za ligu Evrope. Do sada je tom plej-ofu bila prasa da ga čine po četiri kluba u dve grupe. Po novom predlogu bi ga činili po šest klubova u dve grupe. Teoretski je moguće da drugoligaš osvoji prvo mesto u jednoj od te dve gupe, potom pobedi u finalu pobednika druge grupe i na kraju u dva meča bude bolji od četvrtopalsiranog kluba iz plej-ofa za prvaka.

Komplikovano i zaguljeno, ali bi bilo veoma zanimljivo da ekipa koja počela sezonu u drugoj ligi, završi istu sa obezbeđenim plasmanom u kvalifikacije za Ligu Evrope. Zamislite koliko bi u tom slučaju svaka utakmica imala značaj i koliko bi svaki bod bio važan. Samim tim se smanjuje prostor za mutne radnje.

Posebno je zanimljivo kako bi izgledala druga liga sa osam klubova. Igrala bi se dva odvojena dela od po 14 kola. Po sistemu svako sa svakim. Dva pobednika tih ciklusa od 14 kola bi na kraju igrali finale za prvaka druge lige i pobednik bi se plasirao u Pro ligu. Poraženi bi sa trećim i četvrtim igrao u plej-of ligi za ulazak u Ligu Evrope. Svaki od osam drugoligaša bi dobio po 500.000 evra od TV prava. Takođe, bilo bi obavezno i da svaki trećeligaš uđe u sezonu sa garantovanim minimalnim budžetom od 2.500.000 evra kako bi stekao uslov za plasman u drugu ligu.

O novim predlozima će biti odlučeno u petak na sastanku predstavnika prvoligaša i drugoligaša. Da bi predlog prošao potrebno je da dobije glasove 13 od 16 klubova iz Pro lige i 10 od 18 klubova iz druge lige. Čelnici najvećih klubova su već poručili da im se sviđa ideja...

Komentari / 0

Ostavite komentar