Провокација из Барсе или позив на традицију?!

Дајте нам да играмо финале Купа краља на Сантјаго Бернабеу! Челници ФС Шпаније фаворизују Сан Мамес, Каталонци имају сјајан скор на терену највећег ривала. 

Фудбал 05.03.2015 | 19:40
Провокација из Барсе или позив на традицију?!

Мало мање од две седмице пре Ел Класика (22. март) који би значајно могао да утиче на расплет шампионске трке, Барселона је одапела отровну стрелцу према Реал Мадриду. Челници каталонског клуба договорили су се да од руководства Фудбалског савеза Шпаније затраже да се финале Купа краља игра на стадиону њиховог највећег ривала - Сантјаго Бернабеу. 

Како преносе медији у Шпанији, нарочито каталонски, привржени Барселони, Меси и друштво - наравно - не могу да буду домаћини у борби за трофеј, јер би тако били привилеговани, па отпада могућност да се финале игра на Ноу Кампу.

Зато Барселони остаје, као једини логичан избор, други највећи стадион на територији Шпаније, а то је - после Ноу Кампа (капацитет 99.354)- управо Сантјаго Бернабеу (81.044).

Први разлог је чисто економски, јер више публике гарантује и више новца, али не би требало сметнути с ума да се челници Барселоне руководе још једним детаљем. Тиче се искључиво традиције, која илуструје надмоћ Каталонаца у борби за пехар Купа краља на мечевима на стадиону Реал Мадрида. Почело је 1959. кад је у финалу савладала Гранада (4:1), затим 1968. кад је узета мера управо Реалу (1:0), 1971. пала је Валенсија после продужетака (4:3), 1978. без трофај је остао Лас Палмас (3:1), 1988. Реал Сосиједад (1:0), а 1997. Бетис (3:2, после продужетака). Једини пут Барси је на стадиону Краљевског клуба одолео Атлетик Билбао, славивши 1984 (1:0).

Ово ће иначе бити други пут у последње три године да Барслеона тражи да се финале Купа игра на Сантјаго Бернабеу, али су челници Реала 2012. одбили тај предлог под изговором да морају да реконструишу унутрашност стадиона и и замене инсталације у тоалетима. Зато се финале играло на Висенте Калдерону, Барса је тад била боља од Атлетик Билабао, и освојила 26. трофеј Купа краља, по чему је најуспешнији тим Шпаније.

Иако се за сада помиње само као незваничан, Барсин захтев није наишао на благонаклоност председика ФС Шпаније, Анхела Марије Виљара. Према његовој оцени, идеално место одигравања финала Клупа краља је реконструисани Сан Мамес.

Финале Купа краља на програму је 30. маја.

Коментари / 0

Оставите коментар