Provokacija iz Barse ili poziv na tradiciju?!

Dajte nam da igramo finale Kupa kralja na Santjago Bernabeu! Čelnici FS Španije favorizuju San Mames, Katalonci imaju sjajan skor na terenu najvećeg rivala. 

Fudbal 05.03.2015 | 19:40
Provokacija iz Barse ili poziv na tradiciju?!

Malo manje od dve sedmice pre El Klasika (22. mart) koji bi značajno mogao da utiče na rasplet šampionske trke, Barselona je odapela otrovnu strelcu prema Real Madridu. Čelnici katalonskog kluba dogovorili su se da od rukovodstva Fudbalskog saveza Španije zatraže da se finale Kupa kralja igra na stadionu njihovog najvećeg rivala - Santjago Bernabeu. 

Kako prenose mediji u Španiji, naročito katalonski, privrženi Barseloni, Mesi i društvo - naravno - ne mogu da budu domaćini u borbi za trofej, jer bi tako bili privilegovani, pa otpada mogućnost da se finale igra na Nou Kampu.

Zato Barseloni ostaje, kao jedini logičan izbor, drugi najveći stadion na teritoriji Španije, a to je - posle Nou Kampa (kapacitet 99.354)- upravo Santjago Bernabeu (81.044).

Prvi razlog je čisto ekonomski, jer više publike garantuje i više novca, ali ne bi trebalo smetnuti s uma da se čelnici Barselone rukovode još jednim detaljem. Tiče se isključivo tradicije, koja ilustruje nadmoć Katalonaca u borbi za pehar Kupa kralja na mečevima na stadionu Real Madrida. Počelo je 1959. kad je u finalu savladala Granada (4:1), zatim 1968. kad je uzeta mera upravo Realu (1:0), 1971. pala je Valensija posle produžetaka (4:3), 1978. bez trofaj je ostao Las Palmas (3:1), 1988. Real Sosijedad (1:0), a 1997. Betis (3:2, posle produžetaka). Jedini put Barsi je na stadionu Kraljevskog kluba odoleo Atletik Bilbao, slavivši 1984 (1:0).

Ovo će inače biti drugi put u poslednje tri godine da Barsleona traži da se finale Kupa igra na Santjago Bernabeu, ali su čelnici Reala 2012. odbili taj predlog pod izgovorom da moraju da rekonstruišu unutrašnost stadiona i i zamene instalacije u toaletima. Zato se finale igralo na Visente Kalderonu, Barsa je tad bila bolja od Atletik Bilabao, i osvojila 26. trofej Kupa kralja, po čemu je najuspešniji tim Španije.

Iako se za sada pominje samo kao nezvaničan, Barsin zahtev nije naišao na blagonaklonost predsedika FS Španije, Anhela Marije Viljara. Prema njegovoj oceni, idealno mesto odigravanja finala Klupa kralja je rekonstruisani San Mames.

Finale Kupa kralja na programu je 30. maja.

Komentari / 0

Ostavite komentar