Хтјели увести труло воће

Паприке из Македоније, зачини из Њемачке, воћни сокови из Србије те кафа из Италије само су неки од прехрамбених производа који су прошле године враћени са бх. границе због микробиолошке и хемијске неисправности.

Република Српска 04.03.2015 | 22:35
Хтјели увести труло воће

У Инспекцији за храну РС кажу како су у прошлој години укупно била 43 оваква случаја, којима је изречена мјера забране увоза и наложено њихово уништавање или враћање пошиљаоцу, те да се за три пошиљке још чекају резултати суперанализе.

Напомињу да пошиљке нису биле пуштене у промет и да нису биле доступне потрошачима.

Кажу како се у оквиру контроле увоза хране пошиљке које се узоркују не могу пуштати у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа, те се исте складиште у просторијама увозника, до добијања резултата анализе.

"Приликом увоза прегледано је 59.365 пошиљки хране, гдје је за лабораторијску анализу здравствене исправности узет 3.141 узорак. Након извршеног прегледа пошиљке и лабораторијских анализа и суперанализа неправилности су утврђене код 128 пошиљки", кажу у Инспекторату РС.

Како кажу, инспекцијским прегледом на мјесту царињења без узорковања је утврђена неисправност код три пошиљке воћа и поврћа јер је дошло до труљења током транспорта.

Када је унутрашњи промет у питању, извршено је 1.128 контрола, гдје су у 452 случаја утврђени пропусти који су се најчешће односили на надзор над запосленим лицима у смислу редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране, пропусте у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране, неправилну манипулацију храном, испитивање хране и слично.

Због почињених прекршаја издата су 173 прекршајна налога у износу од око 209.000 КМ, те поднесено 14 захтјева за покретање прекршајног поступка.

По налогу Инспекције у унутрашњем промету је повучено око 482 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу због истеклог рока употребе, труљења и промјене изгледа.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар