8 разлога због којих не требате осуђивати друге људе

Често осуђујемо људе, а да то и не схватамо. Некима је ово и свакодневна навика која им помаже да повећају ниво самопоуздања. Наравно, то је веома лоше и непримјерено, јер ми немамо право да осуђујемо било кога. Велики број људи не уочава своје грешке, али умјесто тога настоји да пронађе грешке других људи и да их истакне. Доносимо неколико најважнијих разлога због којих бисте требали престати да осуђујете друге људе.

Здравље 04.03.2015 | 20:40
8 разлога због којих не требате осуђивати друге људе

Непотпуне информације. Прије него некога осудите, увјерите се да знате све чињенице о тој особи. Можда не познајете цијелу причу, не познајете бриге и проблеме те особе. Веома је важно да се суздржавте док не сазнате све чињенице па чак и онда, умјесто да некога осуђујете, радије му помозите или га једноставно оставите на миру.

Сви смо различити. Уколико не волите да радите нешто то не значи да ни други не воле. Примјера ради, уколико ви не волите тетоваже не бисте другима требали рећи да њихове тетоваже изгледају одвратно. Уколико неко нема диплому то не мора значити да дотична особа није хтјела да студира – можда једноставно није била у стању да финансира студије. Сви смо различити и сви имамо различите животне проблеме. Умјесто да некога осуђујете, покушајте да побољшате свој сопствени живот.

Нико није савршен. Перфекционисти су склони осуђивању свакога кога упознају у свом животу. Они не признају своје сопствене грешке, али воле да истакну туђе мане. Битно је схватити да нико није савршен и да сви, с времена на вријеме, гријешимо. Прије критиковања нечијих поступака, провјерите да ли су ти поступци заиста лоши. Можда постоје неки разлози због чега су исти направљени.

Чините другима оно што бисте жељели да они вама учине. Прије него почнете некога осуђивати, ставите са на мјесто те особе. Често неправедно судимо о другима, али мрзимо када други осуђују нас. Немојте чинити другима што не бисте жељели да вама буде учињено. Ваше ријечи и поступци могу уништити однос у року од неколико минута, али никада нећете поново добити нечије повјерење и изградити снажан однос у тако кратком временском периоду. Размислите прије него почнете да осуђујете друге.

Толеранција. Толеранција је неопходна у савременом свијету. Данас људи раде толико луде ствари да може бити прилично тешко остати “тих” у одређеним тренуцима. Његовање толеранције на дневном нивоу помоћи ће вам да боље разумијете људе и да их мање осуђујете. Уколико некога не разумијете, онда се не задржавајте дуго са том особом. Умјесто тога фокусирајте се на своје проблеме.

Изглед је често варљив. Не осуђујте људе због њиховог изгледа и никада их немојте исмијавати. Други можда нису у стању да купе скупу гардеробу или да воде “живот на високој нози”, али можда раде многобројна добра дјела која вам не би пала на памет. Као што смо већ споменули, сви смо различити.


Поштовање. Ако желите да растете као личност и да постанете мудрији, требало би да научите како да поштујете друге људе, укључујући и ваше непријатеље. Велики број људи их не поштује и осуђује те покушава да им загорча живот, али најчешће се дешава обрнуто – ви сте ти који упропасте свој живот.

Дефинишете себе. Када осуђујете друге људе, ви не дефинишете њих већ себе. Желите ли да ваша радна или било која друга околина гледа на вас као на некога ко стално осуђује друге? Питајте пријатеље и родбину шта они мисле о вама те ако вам кажу да често осуђујете друге, вријеме је за промјене.

Извор: Минимагазин

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТРТЕ МРТЕ

05.03.2015 20:14

БН ЛИЈЕПИ ЦЛАНЦИ, СВАКА ЦАСТ, НАВЕДЕНИ ПОСЕБНО МИ СРБИ МОРАМО ПРО-ЦИТАТИ И ПОЦЕТИ ПРОМИСЉАТИ О НАВЕДЕНОМ.......ЛИЈЕПИ ПОЗДРАВ

ОДГОВОРИТЕ