Србац: Проглашено ванредно стање

Због наглог пораста водотока и „метеоаларма“, којим се до 7. марта најављују обилне падавине, начелник општине Србац Драго Ћирић данас је прогласио ванредно стање одбране од поплава на подручју ове општине.

Република Српска 04.03.2015 | 15:42
Србац: Проглашено ванредно стање

Овој одлуци додатно је доприњело сазнање да на Црпној станици „Ина“ у Српцу, која прихвата оборинске и површинске воде, од три ради само један агрегат, што представља велику опасност од поплава катастрофалних размјера, како у граду, тако и широј околини, чиме би били угрожени привредни, стамбени и комунални инфраструктурни објекти и друга материјална добра - каже се у одлуци начелника општине.

Издата је наредба служби Цивилне заштите да у сарадњи са надлежним одјељењем за привреду врши стално праћење стања на каналу "Ина" и Црпној станици, те да се редовно обавјештава Штаб цивилне заштите ради предузимања других мјера.

У складу са утврдјеним налазом Републичке водне инспекције, која је јуче обишла водопривредне објекте и Црпну станицу „Ина“, од ресорног министарства и ЈУ „Воде Српске“ затражена је хитна интервенција на санацији насталих кварова на црпној станици и другим водоодбранбеним објектима.

Наредјено је Приватном предузећу „Циклон дуо“ из Српца, које има потписани уговор за интервенције са ЈУ „Воде Српске“, да са овом установом предузме хитне радове на санацији најугроженијих мјеста.

Водостај ријеке Саве код Српца данас у 10 часова износио је 788 центиметара, што је за 20 центиметара виши од јучерашњег мјерења. У порасту су и остали водотоци у србачкој општини, а најкритичније стање очекује се у петак и суботу, нарочито од бујичних вода у унутрашњости општине.

Да ће се остварити прогнозе метеоролога, потврдјује и киша која је почела да пада на подручју општине Србац. Овдје се надају да се, ипак, неће поновити прошлогодишње мајске поплаве у којима је причињена штета од око 9,5 милиона марака.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xx

04.03.2015 19:00

Заба се пописа и одмах вандредно стање па треба оцистит канале и ријецна корита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српцан

04.03.2015 19:23

Лаксе је пустити да вода поплави и да неко после узме паре себи и стави у дзеп него да се купе пумпе које це спрецити могуцу стету.. 9.5 милиона марака, људи,за тај новац се могу купити пумпе да исусе и Саву и Врбас а не да спреце истицање и плављење.. СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ