Srbac: Proglašeno vanredno stanje

Zbog naglog porasta vodotoka i „meteoalarma“, kojim se do 7. marta najavljuju obilne padavine, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas je proglasio vanredno stanje odbrane od poplava na području ove opštine.

Republika Srpska 04.03.2015 | 15:42
Srbac: Proglašeno vanredno stanje

Ovoj odluci dodatno je doprinjelo saznanje da na Crpnoj stanici „Ina“ u Srpcu, koja prihvata oborinske i površinske vode, od tri radi samo jedan agregat, što predstavlja veliku opasnost od poplava katastrofalnih razmjera, kako u gradu, tako i široj okolini, čime bi bili ugroženi privredni, stambeni i komunalni infrastrukturni objekti i druga materijalna dobra - kaže se u odluci načelnika opštine.

Izdata je naredba službi Civilne zaštite da u saradnji sa nadležnim odjeljenjem za privredu vrši stalno praćenje stanja na kanalu "Ina" i Crpnoj stanici, te da se redovno obavještava Štab civilne zaštite radi preduzimanja drugih mjera.

U skladu sa utvrdjenim nalazom Republičke vodne inspekcije, koja je juče obišla vodoprivredne objekte i Crpnu stanicu „Ina“, od resornog ministarstva i JU „Vode Srpske“ zatražena je hitna intervencija na sanaciji nastalih kvarova na crpnoj stanici i drugim vodoodbranbenim objektima.

Naredjeno je Privatnom preduzeću „Ciklon duo“ iz Srpca, koje ima potpisani ugovor za intervencije sa JU „Vode Srpske“, da sa ovom ustanovom preduzme hitne radove na sanaciji najugroženijih mjesta.

Vodostaj rijeke Save kod Srpca danas u 10 časova iznosio je 788 centimetara, što je za 20 centimetara viši od jučerašnjeg mjerenja. U porastu su i ostali vodotoci u srbačkoj opštini, a najkritičnije stanje očekuje se u petak i subotu, naročito od bujičnih voda u unutrašnjosti opštine.

Da će se ostvariti prognoze meteorologa, potvrdjuje i kiša koja je počela da pada na području opštine Srbac. Ovdje se nadaju da se, ipak, neće ponoviti prošlogodišnje majske poplave u kojima je pričinjena šteta od oko 9,5 miliona maraka.

Autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xx

04.03.2015 19:00

Zaba se popisa i odmah vandredno stanje pa treba ocistit kanale i rijecna korita

ODGOVORITE
Name

Srpcan

04.03.2015 19:23

Lakse je pustiti da voda poplavi i da neko posle uzme pare sebi i stavi u dzep nego da se kupe pumpe koje ce spreciti mogucu stetu.. 9.5 miliona maraka, ljudi,za taj novac se mogu kupiti pumpe da isuse i Savu i Vrbas a ne da sprece isticanje i plavljenje.. SRAMOTA

ODGOVORITE