Најефикасније одбране и дефанзивци у Европи су...?

Има их који боље решетају и од Банета Ивановића! У пет најјачих лига међу стрелцима позадинцима доминирају Налдо и Камил Глик, а Волфзбург и Фјорентина имају најефикасније дефанзивне линије.

Фудбал 05.03.2015 | 12:00
Најефикасније одбране и дефанзивци у Европи су...?

Прође и важна утакмица Челсија, а да Бранислав Ивановић није био стрелац. Српском дефанзивцу који се претплатио на постизање одлућујућих погодака овога пута се није дало да остави голгетерски печат и у финалу Лига купа Енглеске, па је остао на шест постигнутих голова у сезони. Биланс на којем би му позавидела, на пример, нападачка линија Црвене звезде која је за цео досадашњи део сезоне постигла исти број голова у првенству и купу.

Бане Ивановић је синоним за дефанзивца који постиже голове. Али, ове сезоне у Европи има ефикаснијих позадинаца и од њега. Чешљанем статистике у пет најјачих лига Европе дошли смо до ранг листе најефикаснијих одбрамбених играча. И за дивно чудо на њеном челу није Ивановић.

Звање најбољег стрелца у "лигама петице", међу онима којима је посао да штите своју мрежу, имају двојица штопера. Пољски репрезентативац Камил Глик из Торина и искусни Бразилац Налдо из Волфзбурга. У досадашњем делу сезоне су уписали по шест првенствених голова. Бане у Премијер лиги има четири, а укупно шест у свим такмичењима.

Налдо је уједно и командант најефикасније одбране у Европи. Последња линија Волфзбурга је у досадашњем делу сезоне постигла чак 11 голова у Бундеслиги, плус још три у Лиги Европе! Док би се код неких екипа то могло назвати случајношћу, код Волфзбурга је заиста реч о тактици и стратегији. Тренер Вукова Дитер Хекинг форсира тоталну офанзиву у којој свих 10 фудбалера на терену може да угрози гол ривала. Тако је Хекинг у другом делу сезоне одлучио да на позицију десног бека прекомандује офанзивног везисту Вијерињу, па сада Вукови имају дефанзивну четворку у којој сваки члан може да затресе противничку мрежу.

Поред Налда који је опасан у прекидима, али и са дистанце због разорног ударца, противничке мреже решета и леви бек Рикардо Родригез. Феноменални Швајцарац је сан готово свих богатих европских клубова и типичан је пример бека који "виси" на противничкој половини, а захваљујући убојитој левици користи сваку прилику да се упише у листу стрелаца. Он изводи прекиде у тиму Вукова и поред шест голова у свим такмичењима (два из пенала) стигао је да упише и три асистенције. Два гола у Бундеслиги је дао и Налдов партнер из штоперског тандема Рихард Кнохе. Гол мање у Бундеслиги од Волфзбургове последње ллиније су постигли дефанзивци Вердера. Чак шесторица одбрамбених играча клуба из Бремена су се ове сезоне уписали у листу стрелаца у немачком шампионату. По разноврсности стрелаца из последње линије, Вердер је рекордер у Европи. Вреди истаћи и одбрану Аугзбурга која је постигла осам голова, од чега је холандски десни бек Пол Верхег био аутор чак пет.

Идентичан учинак као Волфзбург у домаћем првенству има и Фјорентина. Дефанзивци Виоле су у Серији А постигли 11 голова. Петорица њих су се уписали у листу стрелаца, а доминира Гонзало Родригез са четири поготка. Гол мање у Серији А је постигла одбрана Торина, а више од половине су дело Камила Глика. Пољак је свих шест голова дао после прекида. Невероватно је како се увек нађе на правом месту. По осам голова су постигли одбрамбени играчи Емполија и Каљарија. Код Емполија је реч о чистом одабиру тактике, с обзиром да је овај тим у досадашњем делу сезоне постигао 13 голова после прекида, по чему је рекордер у италијанском шампионату. Јувентусови дефанзивци су дали седам голова у шампионату, плус један у Купу Италије.

На Острву су Челсијеви дефанзивци без конкуренције што се тиче ефикасности чланова последње линије. Дефанзивци Плаваца су у Премијер лиги дали осам голова (Ивановић половину), шест у два национална купа и три у Лиги шампиона. Укупно 17 голова су ове сезоне постигли Мурињови одбрамбени фудбалери. Ивановић и Тери по шест, Кејхил и Зума по два и један гол је дао Филипе Луис.

У Шпанији највећа опасност прети од дефанзиваца мадридских ривала Атлетика и Реала. Зато што и Анћелоти и Симеоне много пажње поклањају прекидима. У Примери су Атлетикови одбрамбени играчи дали седам голова, а у Лиги шампиона и Купу краља су додали још по један. С друге стране, Реалови одбрамбени фудбалери су у првенству уписали укупно шест голова, али су зато решетали и у осталим такмичењима. По два гола у Лиги шампиона и на СП за клубове и још четири у Купу Краља. Укупно 14 голова су постигли дефанзивци Реала, а наравно предњачи Серхио Рамос. Неочекивано много голова су постигли и одбрамбени фудбалери Барселоне, с обзиром да то није био случај претходних година. У Примери само четири, у Лиги шампиона тек један, али су зато у Купу Краља чак шест пута погађали мрежу противника. Углавном у дуелима против Уеске и Елчеа.

Очекивано, најслабију ефикасност имају одбрамбени играчи у Француској. Дефанзивци Пари Сен Жермена су у три такмичења девет пута погађали за Свеце, али у првенству најбољи учинак имају њихове колеге из Каена, са укупно шест голова.

Када се подвуче црта, улогу најопасније одбране ипак има Волфзбург. С обзиром на број такмичења и утакмица у којима клубови учествују, Челсијеви и Реалови одбрамбени играчи су имали више прилика да се упишу у листу стрелаца, а требало би истаћи и да је реч о тимовима који су фаворити у готово о свакој утакмици, за разлику од Волфзбурга, Фјорентине или Торина.

Коментари / 0

Оставите коментар