Najefikasnije odbrane i defanzivci u Evropi su...?

Ima ih koji bolje rešetaju i od Baneta Ivanovića! U pet najjačih liga među strelcima pozadincima dominiraju Naldo i Kamil Glik, a Volfzburg i Fjorentina imaju najefikasnije defanzivne linije.

Fudbal 05.03.2015 | 12:00
Najefikasnije odbrane i defanzivci u Evropi su...?

Prođe i važna utakmica Čelsija, a da Branislav Ivanović nije bio strelac. Srpskom defanzivcu koji se pretplatio na postizanje odlućujućih pogodaka ovoga puta se nije dalo da ostavi golgeterski pečat i u finalu Liga kupa Engleske, pa je ostao na šest postignutih golova u sezoni. Bilans na kojem bi mu pozavidela, na primer, napadačka linija Crvene zvezde koja je za ceo dosadašnji deo sezone postigla isti broj golova u prvenstvu i kupu.

Bane Ivanović je sinonim za defanzivca koji postiže golove. Ali, ove sezone u Evropi ima efikasnijih pozadinaca i od njega. Češljanem statistike u pet najjačih liga Evrope došli smo do rang liste najefikasnijih odbrambenih igrača. I za divno čudo na njenom čelu nije Ivanović.

Zvanje najboljeg strelca u "ligama petice", među onima kojima je posao da štite svoju mrežu, imaju dvojica štopera. Poljski reprezentativac Kamil Glik iz Torina i iskusni Brazilac Naldo iz Volfzburga. U dosadašnjem delu sezone su upisali po šest prvenstvenih golova. Bane u Premijer ligi ima četiri, a ukupno šest u svim takmičenjima.

Naldo je ujedno i komandant najefikasnije odbrane u Evropi. Poslednja linija Volfzburga je u dosadašnjem delu sezone postigla čak 11 golova u Bundesligi, plus još tri u Ligi Evrope! Dok bi se kod nekih ekipa to moglo nazvati slučajnošću, kod Volfzburga je zaista reč o taktici i strategiji. Trener Vukova Diter Heking forsira totalnu ofanzivu u kojoj svih 10 fudbalera na terenu može da ugrozi gol rivala. Tako je Heking u drugom delu sezone odlučio da na poziciju desnog beka prekomanduje ofanzivnog vezistu Vijerinju, pa sada Vukovi imaju defanzivnu četvorku u kojoj svaki član može da zatrese protivničku mrežu.

Pored Nalda koji je opasan u prekidima, ali i sa distance zbog razornog udarca, protivničke mreže rešeta i levi bek Rikardo Rodrigez. Fenomenalni Švajcarac je san gotovo svih bogatih evropskih klubova i tipičan je primer beka koji "visi" na protivničkoj polovini, a zahvaljujući ubojitoj levici koristi svaku priliku da se upiše u listu strelaca. On izvodi prekide u timu Vukova i pored šest golova u svim takmičenjima (dva iz penala) stigao je da upiše i tri asistencije. Dva gola u Bundesligi je dao i Naldov partner iz štoperskog tandema Rihard Knohe. Gol manje u Bundesligi od Volfzburgove poslednje llinije su postigli defanzivci Verdera. Čak šestorica odbrambenih igrača kluba iz Bremena su se ove sezone upisali u listu strelaca u nemačkom šampionatu. Po raznovrsnosti strelaca iz poslednje linije, Verder je rekorder u Evropi. Vredi istaći i odbranu Augzburga koja je postigla osam golova, od čega je holandski desni bek Pol Verheg bio autor čak pet.

Identičan učinak kao Volfzburg u domaćem prvenstvu ima i Fjorentina. Defanzivci Viole su u Seriji A postigli 11 golova. Petorica njih su se upisali u listu strelaca, a dominira Gonzalo Rodrigez sa četiri pogotka. Gol manje u Seriji A je postigla odbrana Torina, a više od polovine su delo Kamila Glika. Poljak je svih šest golova dao posle prekida. Neverovatno je kako se uvek nađe na pravom mestu. Po osam golova su postigli odbrambeni igrači Empolija i Kaljarija. Kod Empolija je reč o čistom odabiru taktike, s obzirom da je ovaj tim u dosadašnjem delu sezone postigao 13 golova posle prekida, po čemu je rekorder u italijanskom šampionatu. Juventusovi defanzivci su dali sedam golova u šampionatu, plus jedan u Kupu Italije.

Na Ostrvu su Čelsijevi defanzivci bez konkurencije što se tiče efikasnosti članova poslednje linije. Defanzivci Plavaca su u Premijer ligi dali osam golova (Ivanović polovinu), šest u dva nacionalna kupa i tri u Ligi šampiona. Ukupno 17 golova su ove sezone postigli Murinjovi odbrambeni fudbaleri. Ivanović i Teri po šest, Kejhil i Zuma po dva i jedan gol je dao Filipe Luis.

U Španiji najveća opasnost preti od defanzivaca madridskih rivala Atletika i Reala. Zato što i Anćeloti i Simeone mnogo pažnje poklanjaju prekidima. U Primeri su Atletikovi odbrambeni igrači dali sedam golova, a u Ligi šampiona i Kupu kralja su dodali još po jedan. S druge strane, Realovi odbrambeni fudbaleri su u prvenstvu upisali ukupno šest golova, ali su zato rešetali i u ostalim takmičenjima. Po dva gola u Ligi šampiona i na SP za klubove i još četiri u Kupu Kralja. Ukupno 14 golova su postigli defanzivci Reala, a naravno prednjači Serhio Ramos. Neočekivano mnogo golova su postigli i odbrambeni fudbaleri Barselone, s obzirom da to nije bio slučaj prethodnih godina. U Primeri samo četiri, u Ligi šampiona tek jedan, ali su zato u Kupu Kralja čak šest puta pogađali mrežu protivnika. Uglavnom u duelima protiv Ueske i Elčea.

Očekivano, najslabiju efikasnost imaju odbrambeni igrači u Francuskoj. Defanzivci Pari Sen Žermena su u tri takmičenja devet puta pogađali za Svece, ali u prvenstvu najbolji učinak imaju njihove kolege iz Kaena, sa ukupno šest golova.

Kada se podvuče crta, ulogu najopasnije odbrane ipak ima Volfzburg. S obzirom na broj takmičenja i utakmica u kojima klubovi učestvuju, Čelsijevi i Realovi odbrambeni igrači su imali više prilika da se upišu u listu strelaca, a trebalo bi istaći i da je reč o timovima koji su favoriti u gotovo o svakoj utakmici, za razliku od Volfzburga, Fjorentine ili Torina.

Komentari / 0

Ostavite komentar