Колико је лиза потребно да се олиже лизалица?

Тим америчких научника покушао је да сазна колико је лиза потребно да би се олизала лизалица.

Занимљивости 04.03.2015 | 15:11
Колико је лиза потребно да се олиже лизалица?

Већина никада не стигне да до краја олиже своју лизалицу, већ крене да је грицка након само неколико лиза. Знак нестрпљења? Вероватно јесте, али сасвим оправдан ако се узме број лиза који је потребан да би ова мала посластица нестала са штапића, сматрају истраживачи са Њујоршког Универзитета.

Они су посматрали како се лизалице топе у контакту са текућом водом, а резултате свог истраживања објавили су у часопису Јоурнал оф флуид мецханицс.

Током тестова, користили су лизалице различитих облика и величина које су потапали под једнак млаз воде, док је цео поступак сниман камерама.

Било да су округлог, спљоштеног или цилиндричног облика, све лизалице би се истопиле на исти начин.

Наиме, истраживачи су установили да је потребно око 1.000 лиза да би се апсорбовао један центиметар слаткиша. С озбиром да лизалица у просеку има 2,5 центиментра у пречнику, закључили су да је треба лизнути 2.500 пута да би се потпуно истопила.

Шалу на страну, научници тврде да би ова техника мерења могла да буде од користи у хемијској и фармацеутској индустрији за процену растворљивости супстанци или у проучавању ерозије стена под утицајем морске воде.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар