Ф1: Тимови бојкотују прву трку због Алонса?!

Неколико тимова размишља о бојкоту прве трке овогодишњег шампионата Формуле 1 из безбедносних разлога, тврди „Билд“.

Остали спортови 05.03.2015 | 10:00
Ф1: Тимови бојкотују прву трку због Алонса?!

Према тим изворима, мистериозна несрећа коју је доживео возач Мекларен-Хонде Фернандо Алонсо током тестирања у Барселони могла би да има озбиљне последице по Велику награду Аустралије 15. марта.

Разлог за забринутост је чињеница да још није доказано ван сваке сумње да Шпанца у удесу није ударила струја из хибридног система мотора и да је то разлог што је изгубио свест.

Забринутост тимова није без основа, јер би такав удар струје могао да буде фаталан, а уколико се докаже да се управо то десило, показаће да хибридни системи нису толико безбедни, као што се чини.

„Када авион падне или дође до ризика да се деси нешто слично због квара система, таква машина се више неће наћи у ваздуху“, рекао је један од шефова тимова „Билду“, али је желео да остане анониман.

Италијански медији су такође објавиле информације које би могле да доведу до озбиљне сумње у тврдње Мекларена, које већ данима не јењавају. „Скај“ је објавио да је од људи блиских Алонсу сазнао да је Шпанац осетио јак удар у пределу кичме и тога се последње сећа пре него што се пробудио пошто је остао без свести.

„Формула 1 није имала среће због тога да се ништа није десило због хибридних система. Да је неко од мојих возача доживео такву несрећу, ја бих позвао све тимове да проучимо податке, једноставно, да бисмо били сигурни. Хонда сада мора да одговори на нека питања ФИА. Такође, веома је немарно ако је Мекларен покушао да сакрије да је Алонса заиста ударила струја“, додао је један оф шефова тимова.

Последњих дана, Мекларен је практично демантовао сам себе, посебно по питању Алонсових повреда. Прво је објављено да је доживео потрес мозга због удара у зид при јакој брзини. Три дана касније, први човек британског тима Рон Денис је рекао да се то није десило, да је Алонсо прошао без икаквих повреда, а такође је нагласио да ће двоструки светски шампион сигурно возити на трци у Аустралији. Међутим, у последњем саопштењу Мекларена поново се помиње потрес мозга, а Алонсо ће због тога пропустити прву трку сезоне.

Ипак, после свега остаје питање зашто је Алонсов удес толико чудан? Возач Ферарија Себастијан Фетел, који је био иза Шпанца у тренутку удеса, истакао је да све што се десило није изгледало као „нормална несрећа“. „Билд“ такође тврди да је Алонсов ударац у главу био толико јак зато што је он претходно изгубио свест.

По речима техничког особља Мерцедеса и Реноа, да би дошло до струјног удара, пет различитих система би требало да падну у исто време. „Оно што није немогуће, може да постане могуће“, рекао је један од њих. Међутим, Хонда изгледа има само три безбедносна система, а према питању „Ел Мунда“, Алонсо је тражио да му тим објасни зашто је и како се десила несрећа. Уколико не добије објашњење, врло лако би могло да се деси да Алонсо напусти Мекларен, преносе шпански медији.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 стартује 15. марта Великом наградом Аустралије.

Коментари / 0

Оставите коментар