F1: Timovi bojkotuju prvu trku zbog Alonsa?!

Nekoliko timova razmišlja o bojkotu prve trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1 iz bezbednosnih razloga, tvrdi „Bild“.

Ostali sportovi 05.03.2015 | 10:00
F1: Timovi bojkotuju prvu trku zbog Alonsa?!

Prema tim izvorima, misteriozna nesreća koju je doživeo vozač Meklaren-Honde Fernando Alonso tokom testiranja u Barseloni mogla bi da ima ozbiljne posledice po Veliku nagradu Australije 15. marta.

Razlog za zabrinutost je činjenica da još nije dokazano van svake sumnje da Španca u udesu nije udarila struja iz hibridnog sistema motora i da je to razlog što je izgubio svest.

Zabrinutost timova nije bez osnova, jer bi takav udar struje mogao da bude fatalan, a ukoliko se dokaže da se upravo to desilo, pokazaće da hibridni sistemi nisu toliko bezbedni, kao što se čini.

„Kada avion padne ili dođe do rizika da se desi nešto slično zbog kvara sistema, takva mašina se više neće naći u vazduhu“, rekao je jedan od šefova timova „Bildu“, ali je želeo da ostane anoniman.

Italijanski mediji su takođe objavile informacije koje bi mogle da dovedu do ozbiljne sumnje u tvrdnje Meklarena, koje već danima ne jenjavaju. „Skaj“ je objavio da je od ljudi bliskih Alonsu saznao da je Španac osetio jak udar u predelu kičme i toga se poslednje seća pre nego što se probudio pošto je ostao bez svesti.

„Formula 1 nije imala sreće zbog toga da se ništa nije desilo zbog hibridnih sistema. Da je neko od mojih vozača doživeo takvu nesreću, ja bih pozvao sve timove da proučimo podatke, jednostavno, da bismo bili sigurni. Honda sada mora da odgovori na neka pitanja FIA. Takođe, veoma je nemarno ako je Meklaren pokušao da sakrije da je Alonsa zaista udarila struja“, dodao je jedan of šefova timova.

Poslednjih dana, Meklaren je praktično demantovao sam sebe, posebno po pitanju Alonsovih povreda. Prvo je objavljeno da je doživeo potres mozga zbog udara u zid pri jakoj brzini. Tri dana kasnije, prvi čovek britanskog tima Ron Denis je rekao da se to nije desilo, da je Alonso prošao bez ikakvih povreda, a takođe je naglasio da će dvostruki svetski šampion sigurno voziti na trci u Australiji. Međutim, u poslednjem saopštenju Meklarena ponovo se pominje potres mozga, a Alonso će zbog toga propustiti prvu trku sezone.

Ipak, posle svega ostaje pitanje zašto je Alonsov udes toliko čudan? Vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je bio iza Španca u trenutku udesa, istakao je da sve što se desilo nije izgledalo kao „normalna nesreća“. „Bild“ takođe tvrdi da je Alonsov udarac u glavu bio toliko jak zato što je on prethodno izgubio svest.

Po rečima tehničkog osoblja Mercedesa i Renoa, da bi došlo do strujnog udara, pet različitih sistema bi trebalo da padnu u isto vreme. „Ono što nije nemoguće, može da postane moguće“, rekao je jedan od njih. Međutim, Honda izgleda ima samo tri bezbednosna sistema, a prema pitanju „El Munda“, Alonso je tražio da mu tim objasni zašto je i kako se desila nesreća. Ukoliko ne dobije objašnjenje, vrlo lako bi moglo da se desi da Alonso napusti Meklaren, prenose španski mediji.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje 15. marta Velikom nagradom Australije.

Komentari / 0

Ostavite komentar