Ешдаун: БиХ иде незаустављиво уназад

Бивши високи представник Педи Ешдаун упозорио је да Босна и Херцеговина незаустављиво иде уназад већ десет година, а да међународна заједница не ради ништа да се то прекине.

Босна и Херцеговина 04.03.2015 | 11:23
Ешдаун: БиХ иде незаустављиво уназад

У говору који је јуче одржао на престижном британском Универзитету Оксфорд, он је врло критиковао првенствено међународну заједницу, али и политичаре у БиХ, пише Дневни аваз.

"Све више ме брине ситуација у БиХ. У тешким временима мора се бити директан", рекао је Ешдаун.

Он је наступио у оквиру конференције о Балкану коју је овај универзитет организирао позвавши велики број гостију, укључујући и амбасадоре балканских држава у Лондону.

Ешдаун је истакао да међународној заједници требају нова одлучност и инсистирање на реформама, а не стално задовољство статусом qуо.

Навео је да политичари у БиХ нефункционалност државе употребљавају за властиту корист и свађање народа. Истим тим народима, додаје, сви властодршци ускраћују основна људска права, укључујући и право на рад, квалитетну социјалну и здравствену заштиту, сигурност, владавину закона и модерно образовање.

"У БиХ се ускраћивање тих права користи за потпиривање етничких разлика и, све чешће, подстицање на вјерску нетолеранцију. То се онда пресликава на стално успоравање и ометање јединог пута у бољу будућност - чланство у НАТО и ЕУ", истакао је Ешдаун.

Посебно је нагласио да економске реформе, на које сада Брисел све више полаже наде, јесу потребне и добре, али да нису довољне да би се ријешио проблем нефункционалности БиХ, преноси Аваз.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

04.03.2015 10:34

Па у цему је проблем нама то одговара сто лосија БиХ нама све боље видите да нам је супер јос нас не туку добро је, а надје се и понеки залогај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

04.03.2015 10:47

Хм, овај пут је потрефио рећи све исправно. Да ли је то најава коначног обрачуна са оваквим стањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

04.03.2015 10:57

Мора ићи низбрдо кад сте је поставили на стрму низбрдицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

04.03.2015 11:56

Који си ти препотентни да не напишем шта. Ти си највише допринио овоме стању. Изгледа да желиш опет да се вратиш, примаш масну плату и тероришеш Србе? Е неће моћи. Иди брате у Сјеверну Ирску па буди "међунардни представник" као у БиХ и уведи диктатуру. Баш ме занима како би завршио ... Мало си се прешао за НАТО. РС неће у савез са највећим злом човјечанства који газе по лешевима да дођу до свог интереса. За вас су дјеца старци и жене колатерална штета. Монструми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.03.2015 12:20

А под твојим протекторатом је летила високо.Веће зло од тебе није крочило на овај простор.Путуј МИ-6 у архиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука ливе

04.03.2015 22:40

Откуд сад овај демократа...све је посмјењивао да би досао до унитарне БиХ...Саровица је затворио и осједио...И сада прица о напретку а у стање је да затвори невине људе...Јадна демократија ако је ти проводис...Зивио комунизам и титоизам...тамо си једино могао да заглавис ако псујес Врховног команданта,дрзаву и партију....Лопови су знали гдје им је мјесто...полиција је знала када да користи пендреке...Али није била дозвољена политицка мафија...Нека нам је Бог на помоци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

разочарани Србин

09.03.2015 08:43

Фуј!

ОДГОВОРИТЕ