Ešdaun: BiH ide nezaustavljivo unazad

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

Bosna i Hercegovina 04.03.2015 | 11:23
Ešdaun: BiH ide nezaustavljivo unazad

U govoru koji je juče održao na prestižnom britanskom Univerzitetu Oksford, on je vrlo kritikovao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH, piše Dnevni avaz.

"Sve više me brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan", rekao je Ešdaun.

On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koju je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.

Ešdaun je istakao da međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.

Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima, dodaje, svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

"U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, podsticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstvo u NATO i EU", istakao je Ešdaun.

Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH, prenosi Avaz.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

xxl

04.03.2015 10:34

Pa u cemu je problem nama to odgovara sto losija BiH nama sve bolje vidite da nam je super jos nas ne tuku dobro je, a nadje se i poneki zalogaj.

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

04.03.2015 10:47

Hm, ovaj put je potrefio reći sve ispravno. Da li je to najava konačnog obračuna sa ovakvim stanjem.

ODGOVORITE
Name

Bizmark

04.03.2015 10:57

Mora ići nizbrdo kad ste je postavili na strmu nizbrdicu.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

04.03.2015 11:56

Koji si ti prepotentni da ne napišem šta. Ti si najviše doprinio ovome stanju. Izgleda da želiš opet da se vratiš, primaš masnu platu i terorišeš Srbe? E neće moći. Idi brate u Sjevernu Irsku pa budi "međunardni predstavnik" kao u BiH i uvedi diktaturu. Baš me zanima kako bi završio ... Malo si se prešao za NATO. RS neće u savez sa najvećim zlom čovječanstva koji gaze po leševima da dođu do svog interesa. Za vas su djeca starci i žene kolateralna šteta. Monstrumi.

ODGOVORITE
Name

007

04.03.2015 12:20

A pod tvojim protektoratom je letila visoko.Veće zlo od tebe nije kročilo na ovaj prostor.Putuj MI-6 u arhivu.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka live

04.03.2015 22:40

Otkud sad ovaj demokrata...sve je posmjenjivao da bi dosao do unitarne BiH...Sarovica je zatvorio i osjedio...I sada prica o napretku a u stanje je da zatvori nevine ljude...Jadna demokratija ako je ti provodis...Zivio komunizam i titoizam...tamo si jedino mogao da zaglavis ako psujes Vrhovnog komandanta,drzavu i partiju....Lopovi su znali gdje im je mjesto...policija je znala kada da koristi pendreke...Ali nije bila dozvoljena politicka mafija...Neka nam je Bog na pomoci...

ODGOVORITE
Name

разочарани Србин

09.03.2015 08:43

Фуј!

ODGOVORITE