Грађани БиХ највише купују банане

У БиХ је у току прошле године увезено око 90.000 тона јужног воћа, од чега највише банана, наранџи, мандарина и лимуна, а укупна вриједност увезених производа је 88,7 милиона КМ, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2015 | 10:37
Грађани БиХ највише купују банане

"Прошле године у БиХ појединачно је највише увезено банана - 39.391 тона, наранџи 22.116 тона, 19.888 тона мандарина те 7.794 тоне лимуна, док је других култура јужног воћа (смоква, манго, авокадо, ананас...) увезено 1.718 тона", казао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Вриједност увезених банана је 41,4 милиона КМ, наранџи 14,8 милиона, а мандарина око 10 милиона КМ.

Увозници јужног воћа у БиХ потврђују да су на нашем тржишту најтраженије и најзаступљеније банане, наранџе, мандарине и лимун, а како кажу, у значајним количинама увозе се и клементине, грејп, киви, ананас, лимета и друго егзотично воће. Ово воће, према ријечима увозника, најчешће долази из Шпаније, Италије, Грчке, Јужне Америке, али и из Индије и Јапана, те других дестинација гдје успијевају ове егзотичне врсте.
"У овом периоду године највећа је потражња за наранџама, мандаринама, лимуном и другим воћем чија се продаја повећава у зимским мјесецима", казала нам је директорица једног бањалучког предузећа које се бави увозом воћа.

Наглашава да увезено воће иде на анализу и контролу од стране фитосанитарне инспекције, те да све увезене количине морају имати пратећу документацију која потврђује здравствену исправност и квалитет.

И продавци на бањалучкој градској тржници кажу да се у ово доба године највише купује лимун, мандарине, наранџе и друго воће богато Ц витаминима. Продаја иде слабије него претходних година јер, како кажу, грађани све више купују само по два до три комада од сваког воћа.

"Ове године у просјеку је сезонско воће, које нам долази из јужних крајева, нешто скупље, осим наранџи које се могу наћи и за мање од једну и по КМ по килограму", казао нам је Милан Драгичевић, један од продавача на тржници.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

04.03.2015 16:53

Банане некад на акцији знају да буду 1 КМ за килограм, а све остало, са или без акције, цијена је као да нема акције. :Д

ОДГОВОРИТЕ