Građani BiH najviše kupuju banane

U BiH je u toku prošle godine uvezeno oko 90.000 tona južnog voća, od čega najviše banana, narandži, mandarina i limuna, a ukupna vrijednost uvezenih proizvoda je 88,7 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bosna i Hercegovina 04.03.2015 | 10:37
Građani BiH najviše kupuju banane

"Prošle godine u BiH pojedinačno je najviše uvezeno banana - 39.391 tona, narandži 22.116 tona, 19.888 tona mandarina te 7.794 tone limuna, dok je drugih kultura južnog voća (smokva, mango, avokado, ananas...) uvezeno 1.718 tona", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Vrijednost uvezenih banana je 41,4 miliona KM, narandži 14,8 miliona, a mandarina oko 10 miliona KM.

Uvoznici južnog voća u BiH potvrđuju da su na našem tržištu najtraženije i najzastupljenije banane, narandže, mandarine i limun, a kako kažu, u značajnim količinama uvoze se i klementine, grejp, kivi, ananas, limeta i drugo egzotično voće. Ovo voće, prema riječima uvoznika, najčešće dolazi iz Španije, Italije, Grčke, Južne Amerike, ali i iz Indije i Japana, te drugih destinacija gdje uspijevaju ove egzotične vrste.
"U ovom periodu godine najveća je potražnja za narandžama, mandarinama, limunom i drugim voćem čija se prodaja povećava u zimskim mjesecima", kazala nam je direktorica jednog banjalučkog preduzeća koje se bavi uvozom voća.

Naglašava da uvezeno voće ide na analizu i kontrolu od strane fitosanitarne inspekcije, te da sve uvezene količine moraju imati prateću dokumentaciju koja potvrđuje zdravstvenu ispravnost i kvalitet.

I prodavci na banjalučkoj gradskoj tržnici kažu da se u ovo doba godine najviše kupuje limun, mandarine, narandže i drugo voće bogato C vitaminima. Prodaja ide slabije nego prethodnih godina jer, kako kažu, građani sve više kupuju samo po dva do tri komada od svakog voća.

"Ove godine u prosjeku je sezonsko voće, koje nam dolazi iz južnih krajeva, nešto skuplje, osim narandži koje se mogu naći i za manje od jednu i po KM po kilogramu", kazao nam je Milan Dragičević, jedan od prodavača na tržnici.

Izvor: Nezavisne novine

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

04.03.2015 16:53

Banane nekad na akciji znaju da budu 1 KM za kilogram, a sve ostalo, sa ili bez akcije, cijena je kao da nema akcije. :D

ODGOVORITE