Индија гради 100 "паметних" градова

Након што је више десетина хиљада Индијаца избегло трагичну судбину услед циклона "Худхуд", који је погодио југ земље, влада ове државе одлучила је да у потпуности модернизује своје градове и претвори их у "паметне " метрополе. Први на листи овог футуристичког пројекта је двомилионски град Визаг.

Занимљивости 04.03.2015 | 08:53
 Индија гради 100 "паметних" градова

Циљ стварања "паметних" градова јесте ефикаснија борба са природом, односно суровим климатским условима који неретко погађају Индију.

- За Визаг је неопходно да постане отпоран на климатске промене - изјавио је шеф дистрикта Н. Јувараџ.

У надолазећим месецима, бројни градови широм Индије укључиће се у овај амбициозни пројекат вредан 1,2 милијарде долара, који је идеја премијера Нарендре Модија.

Стотину паметних градова широм Индије имаће за циљ стварање оаза које ће донети знатно веће коришћење постојећих ресурса. Јавни превоз функционисао би уз помоћ соларне енергије, док би посебне еколошке зграде биле изграђене од јефтиних, а истовремено нешколдљивих материјала.

Ипак, оно што ће ове градове заиста чинити "интелигентним", јесте њихова способност одбране од климатских неприлика.

Тај концепт и даље није обелодањен, а наводи се да ће велику улогу у томе имати комплетна промена урбанистичког плана и изградња посебних објеката, који би били прилагођени у сврху безбедности грађана, који су веома често страдали услед климатских непогода, које су у Индији практично свакодневница.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар