Indija gradi 100 "pametnih" gradova

Nakon što je više desetina hiljada Indijaca izbeglo tragičnu sudbinu usled ciklona "Hudhud", koji je pogodio jug zemlje, vlada ove države odlučila je da u potpunosti modernizuje svoje gradove i pretvori ih u "pametne " metropole. Prvi na listi ovog futurističkog projekta je dvomilionski grad Vizag.

Zanimljivosti 04.03.2015 | 08:53
 Indija gradi 100 "pametnih" gradova

Cilj stvaranja "pametnih" gradova jeste efikasnija borba sa prirodom, odnosno surovim klimatskim uslovima koji neretko pogađaju Indiju.

- Za Vizag je neophodno da postane otporan na klimatske promene - izjavio je šef distrikta N. Juvaradž.

U nadolazećim mesecima, brojni gradovi širom Indije uključiće se u ovaj ambiciozni projekat vredan 1,2 milijarde dolara, koji je ideja premijera Narendre Modija.

Stotinu pametnih gradova širom Indije imaće za cilj stvaranje oaza koje će doneti znatno veće korišćenje postojećih resursa. Javni prevoz funkcionisao bi uz pomoć solarne energije, dok bi posebne ekološke zgrade bile izgrađene od jeftinih, a istovremeno neškoldljivih materijala.

Ipak, ono što će ove gradove zaista činiti "inteligentnim", jeste njihova sposobnost odbrane od klimatskih neprilika.

Taj koncept i dalje nije obelodanjen, a navodi se da će veliku ulogu u tome imati kompletna promena urbanističkog plana i izgradnja posebnih objekata, koji bi bili prilagođeni u svrhu bezbednosti građana, koji su veoma često stradali usled klimatskih nepogoda, koje su u Indiji praktično svakodnevnica.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar