Да ли је ово Исусова родна кућа?

У Назарету (данашњи Израел), родном месту Исуса Христа, археолози су идентификовали кућу из првог века нове ере, у којој су, како се верује, Марија и Јосиф подизали Исуса.

Занимљивости 04.03.2015 | 08:51
Да ли је ово Исусова родна кућа?

Кућу у стеновитом брду, делимично са зидовима од малтера и камена, откриле су монахиње Назаретског манастира још 1880-тих година, али су археолози на челу са Кеном Дарком, професором Универзитета у Редингу (Велика Британија), тек 2006. године установили да она потиче из првог века и идентификовали је као место за које су људи, неколико векова после Исусовог доба, веровали да је његова родна кућа.

Да ли је Исус Христ заиста живео у тој кући није познато, али Дарк каже да није искључено.

“Да ли је ово стварно кућа у којој је Исус одрастао? Немогуће је то рећи на основу археолошких доказа”, написао је Дарк у чланку објављеном у магазину “Библицал Арцхаеологy Ревиеw”.

“С друге стране, не постоје добри археолошки разлози због којих не бисмо могли да је идентификујемо као такву”, додао је он.

Верује се да је Исус Христ одрастао у Назарету. Археолози су открили да је у доба Византијског царства (под чијом је влашћу Назарет био све до седмог века), кућа украшена мозаицима и да је изнад ње подигнута “Црква одгајања” да је штити.

Крсташи, који су дошли у Свету земљу у 12. веку, обновили су оронулу цркву, што наводи на закључак да су и Византинци и крсташи веровали да је реч о кући у којој је рођен Исус, сматра Дарк.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хилатиçно

04.03.2015 12:04

Ха ха

ОДГОВОРИТЕ