Стижу енглеска дјеца - звери!

Кејн, Ајб, Берахино, Баркли, Шо, Чејмберс, Ингс! Селектор младе енглеске селекције Гарет Саутгејт на располагању има велике звезде Премијер лиге.

Фудбал 04.03.2015 | 14:40
Стижу енглеска дјеца - звери!

Чини се да је жреб за Европско првенство младих репрезентација био наклоњен Србији, јер је није ставио у групу са Енглеском. Какву само екипу младих асова на располагању има Гарет Саутгејт - Саидо Берахино, Рос Баркли, Лук Шо, Калум Чејмберс, Дани Ингс, Џордон Ајб, Том Инс, Џон Стоунс. Португалци, Италијани и Швеђани ће морати добро да пораде на припреми, јер њима срећа није била толико наклоњена. А по свему судећи, Рој Хоџсон је дао зелено светло селектору младе репрезентације да у екипу уврсти и сензацију сезоне, Харија Кејна.

Млади нападач Тотенхема је постигао 14 голова у Премијер лиги и право је откровење. Биће занимљиво видети како ће се двадесетогодишњи фудбалер снаћи у ситуацији, где би могао да игра фудбал три године без икаквог одмора. Сезона са клубом, Европско првенство за младе, сезона, ЕУРО 2016, сезона. Како преносе енглески медији, он ће у сениорску репрезентацију бити промовисан већ 27.марта, када Енглези играју са Литванцима, а већ три дана касније би на стадиону Јувентуса требало да заигра и против Италије.

Челници Тотенхема су показали незадовољство због могућности да Кејн неће моћи да одмори скоро три године, али нису покретали аферу у медијима.
"Сигуран сам да би Гарет обожавао да има Харија у екипи. Ако освојимо првенство, сигуран сам да ће он од тога умногоме профитирати. То је најближе осећају победе са сениорском екипом. Наша је дужност да национални савез проба да доведе најбоље могуће играче на сваки турнир. Желимо да побеђујемо. Јасно ми је због чега су Петлови забринути, али моја дужност је да урадим оно што је најбоље за Енглеску", истакао је технички директор Савеза Ден Ешворт.

Не чуди што је Саутгејт одбио да напусти кормило репрезентације Енглеске да би постао тренер Астон Виле после одласка Пола Ламберта, пошто на располагању има екипу која лако може да се носи и са најбољим сениорским репрезентацијама на свету.

Поред Кејна, ту су између осталих Саидо Берахино, Рос Баркли, Џон Стоунс, Лук Шо, Калум Чејмберс, Џордон Ајб, Том Инс.

Берахино је цео минули прелазни рок био на мети Ливерпула и Тотенхема, а у дресу Вест Брома жари и пали. Одиграо је сваки меч за клуб из Бирмингема ове сезоне, што од почетка, што са клупе, па би било право чудо да се не нађе на списку. Ове сезоне је постигао десет голова.

Барнлијева звезда Дани Ингс је међу искуснијима у том младом тиму, јер је он за један од најслабијих тимова Премијер лиге постигао чак девет погодака у шампионату, па ову екипу буквално сам држи у игри за опстанак. Поред тих голова имао је и четири асистенције. Носи десетку, а тај број се не добија за џабе. Могао би врло лако да је задужи и у репрезентацији.

Рос Баркли је ове сезоне показао да на њега мора озбиљно да се рачуна, пошто је један од ослонаца на средини терена у екипи Евертона. Бројке не говоре у његову корист, али ко год да је погледао бар један меч тима Роберта Мартинеза на ком је млади Енглез играо, видео је о каквом се таленту ради.

Када смо већ код Евертона, не сме се заборавити млађани Џон Стоунс, који и даље није стасао у стаменог дефанзивца, али много прилика које добија од Мартинеза, дефинитивно ће га чинити једним од стубова Енглеске на предстојећем шампионату у Чешкој. Само да га заобиђу повреде чланака, које су га мучиле у децембру и јануару и овај млади штопер/бек ће бити непрелазна препрека за све нападаче који се на њега намере. Од 12 утакмица које је млади Стоунс одиграо, на четири се није тресла мрежа Тима Хауарда, док је на још четири Евертон примио само по један погодак.

Његов колега из одбране Лук Шо је прошле сезоне имао годину за памћење, уписавши чак 35 наступа за фантастични Саутемптон. То га је препоручило Манчестеру, који је на њега потрошио 45 милиона евра, што је највећа сума новца издвојена за тинејџера у историји фудбала. Фантастично баратање лоптом, добар у одбрани, врло сигуран на пасу, и више су него довољне похвале за једног деветнаестогодишњака. Због огромне брзине коју поседује врло лако би могао да му буде додељен епитет новог Ешлија Кола. Када је он наступао за Ђаволе у лиги, на 13 утакмица су освојли 20 бодова и примили 12 голова.

Још један фантастичан играч одбране, бар за оквире младих екипа је Калум Чејмберс. Када би мало порадио на дисциплини и концентрацији, још више би доприносио екипама у којима игра, али млади штопер Арсенала би са Џоном Стоунсом требало да чини перфектан штоперски тандем на предстојећем првенству.

Да ивер не пада далеко од кладе, сведочи нам случај Тома Инса, сина легендарног Пола. Иако се у претходне две сезоне, због лошег избора клубова и није баш наиграо, био је један од главних играча Блекпула оне године када му је за неколико минута измакла промоција у Премијер лигу (1:2 пораз од Вест Хема у финалу плејофа). Одлично изводи слободњаке, има сасвим солидан шут из даљине, а уме и да извуче фаул када је то потребно. Његова највећа предност је то што игра скоро све позиције на терену које не укључују дефанзиву, а такве фудбалере тренери просто обожавају.

Најбоље смо оставили за крај. Да је неко младом Џордону Ајбу на почетку сезоне рекао да ће да буде један од најзаслужнијих за Ливерпулову лигашку ренесансу (поред, наравно, опорављеног Данијела Стариџа), вероватно му не би веровао. Млади фудбалер који је дуго био на позајмицама у Чемпионшипу, понајвише у Дербију, фантастичан је на десном боку, али и када треба да замени позиције са својим колегом са левог. Уме са лоптом, уме да правовремено дода, брз је, сигуран на пасу - биће један од ослонаца енглеског фудбала у наредним годинама, само да га повреде и врела глава не спрече у томе.

Замислите још када би Хоџсон дозволио Саутгејту да позове и Рахима Стерлинга. Нека се озбиљно припазе клинци Португала, Шведске и Италије, када се крајем јуна састану у Чешкој са Енглезима.

Коментари / 0

Оставите коментар