Stižu engleska djeca - zveri!

Kejn, Ajb, Berahino, Barkli, Šo, Čejmbers, Ings! Selektor mlade engleske selekcije Garet Sautgejt na raspolaganju ima velike zvezde Premijer lige.

Fudbal 04.03.2015 | 14:40
Stižu engleska djeca - zveri!

Čini se da je žreb za Evropsko prvenstvo mladih reprezentacija bio naklonjen Srbiji, jer je nije stavio u grupu sa Engleskom. Kakvu samo ekipu mladih asova na raspolaganju ima Garet Sautgejt - Saido Berahino, Ros Barkli, Luk Šo, Kalum Čejmbers, Dani Ings, Džordon Ajb, Tom Ins, Džon Stouns. Portugalci, Italijani i Šveđani će morati dobro da porade na pripremi, jer njima sreća nije bila toliko naklonjena. A po svemu sudeći, Roj Hodžson je dao zeleno svetlo selektoru mlade reprezentacije da u ekipu uvrsti i senzaciju sezone, Harija Kejna.

Mladi napadač Totenhema je postigao 14 golova u Premijer ligi i pravo je otkrovenje. Biće zanimljivo videti kako će se dvadesetogodišnji fudbaler snaći u situaciji, gde bi mogao da igra fudbal tri godine bez ikakvog odmora. Sezona sa klubom, Evropsko prvenstvo za mlade, sezona, EURO 2016, sezona. Kako prenose engleski mediji, on će u seniorsku reprezentaciju biti promovisan već 27.marta, kada Englezi igraju sa Litvancima, a već tri dana kasnije bi na stadionu Juventusa trebalo da zaigra i protiv Italije.

Čelnici Totenhema su pokazali nezadovoljstvo zbog mogućnosti da Kejn neće moći da odmori skoro tri godine, ali nisu pokretali aferu u medijima.
"Siguran sam da bi Garet obožavao da ima Harija u ekipi. Ako osvojimo prvenstvo, siguran sam da će on od toga umnogome profitirati. To je najbliže osećaju pobede sa seniorskom ekipom. Naša je dužnost da nacionalni savez proba da dovede najbolje moguće igrače na svaki turnir. Želimo da pobeđujemo. Jasno mi je zbog čega su Petlovi zabrinuti, ali moja dužnost je da uradim ono što je najbolje za Englesku", istakao je tehnički direktor Saveza Den Ešvort.

Ne čudi što je Sautgejt odbio da napusti kormilo reprezentacije Engleske da bi postao trener Aston Vile posle odlaska Pola Lamberta, pošto na raspolaganju ima ekipu koja lako može da se nosi i sa najboljim seniorskim reprezentacijama na svetu.

Pored Kejna, tu su između ostalih Saido Berahino, Ros Barkli, Džon Stouns, Luk Šo, Kalum Čejmbers, Džordon Ajb, Tom Ins.

Berahino je ceo minuli prelazni rok bio na meti Liverpula i Totenhema, a u dresu Vest Broma žari i pali. Odigrao je svaki meč za klub iz Birmingema ove sezone, što od početka, što sa klupe, pa bi bilo pravo čudo da se ne nađe na spisku. Ove sezone je postigao deset golova.

Barnlijeva zvezda Dani Ings je među iskusnijima u tom mladom timu, jer je on za jedan od najslabijih timova Premijer lige postigao čak devet pogodaka u šampionatu, pa ovu ekipu bukvalno sam drži u igri za opstanak. Pored tih golova imao je i četiri asistencije. Nosi desetku, a taj broj se ne dobija za džabe. Mogao bi vrlo lako da je zaduži i u reprezentaciji.

Ros Barkli je ove sezone pokazao da na njega mora ozbiljno da se računa, pošto je jedan od oslonaca na sredini terena u ekipi Evertona. Brojke ne govore u njegovu korist, ali ko god da je pogledao bar jedan meč tima Roberta Martineza na kom je mladi Englez igrao, video je o kakvom se talentu radi.

Kada smo već kod Evertona, ne sme se zaboraviti mlađani Džon Stouns, koji i dalje nije stasao u stamenog defanzivca, ali mnogo prilika koje dobija od Martineza, definitivno će ga činiti jednim od stubova Engleske na predstojećem šampionatu u Češkoj. Samo da ga zaobiđu povrede članaka, koje su ga mučile u decembru i januaru i ovaj mladi štoper/bek će biti neprelazna prepreka za sve napadače koji se na njega namere. Od 12 utakmica koje je mladi Stouns odigrao, na četiri se nije tresla mreža Tima Hauarda, dok je na još četiri Everton primio samo po jedan pogodak.

Njegov kolega iz odbrane Luk Šo je prošle sezone imao godinu za pamćenje, upisavši čak 35 nastupa za fantastični Sautempton. To ga je preporučilo Mančesteru, koji je na njega potrošio 45 miliona evra, što je najveća suma novca izdvojena za tinejdžera u istoriji fudbala. Fantastično baratanje loptom, dobar u odbrani, vrlo siguran na pasu, i više su nego dovoljne pohvale za jednog devetnaestogodišnjaka. Zbog ogromne brzine koju poseduje vrlo lako bi mogao da mu bude dodeljen epitet novog Ešlija Kola. Kada je on nastupao za Đavole u ligi, na 13 utakmica su osvojli 20 bodova i primili 12 golova.

Još jedan fantastičan igrač odbrane, bar za okvire mladih ekipa je Kalum Čejmbers. Kada bi malo poradio na disciplini i koncentraciji, još više bi doprinosio ekipama u kojima igra, ali mladi štoper Arsenala bi sa Džonom Stounsom trebalo da čini perfektan štoperski tandem na predstojećem prvenstvu.

Da iver ne pada daleko od klade, svedoči nam slučaj Toma Insa, sina legendarnog Pola. Iako se u prethodne dve sezone, zbog lošeg izbora klubova i nije baš naigrao, bio je jedan od glavnih igrača Blekpula one godine kada mu je za nekoliko minuta izmakla promocija u Premijer ligu (1:2 poraz od Vest Hema u finalu plejofa). Odlično izvodi slobodnjake, ima sasvim solidan šut iz daljine, a ume i da izvuče faul kada je to potrebno. Njegova najveća prednost je to što igra skoro sve pozicije na terenu koje ne uključuju defanzivu, a takve fudbalere treneri prosto obožavaju.

Najbolje smo ostavili za kraj. Da je neko mladom Džordonu Ajbu na početku sezone rekao da će da bude jedan od najzaslužnijih za Liverpulovu ligašku renesansu (pored, naravno, oporavljenog Danijela Staridža), verovatno mu ne bi verovao. Mladi fudbaler koji je dugo bio na pozajmicama u Čempionšipu, ponajviše u Derbiju, fantastičan je na desnom boku, ali i kada treba da zameni pozicije sa svojim kolegom sa levog. Ume sa loptom, ume da pravovremeno doda, brz je, siguran na pasu - biće jedan od oslonaca engleskog fudbala u narednim godinama, samo da ga povrede i vrela glava ne spreče u tome.

Zamislite još kada bi Hodžson dozvolio Sautgejtu da pozove i Rahima Sterlinga. Neka se ozbiljno pripaze klinci Portugala, Švedske i Italije, kada se krajem juna sastanu u Češkoj sa Englezima.

Komentari / 0

Ostavite komentar