Анализа: Како ће се то играти у Србији од јесени?

На овај начин функционисаће Суперлига од следеће сезоне. Звезда и Партизан би по новим правилима плеј-оф прошле године дочекали изједначени.

Фудбал 06.03.2015 | 00:00
Анализа: Како ће се то играти у Србији од јесени?

Суперлига ће бројати 16 клубова, али ће се после 30. кола и двокружног система играти плеј-оф и плеј-аут.

За титулу и излазак у Европу конкурисаће осам тимова из горњег дела табеле, док ће остали наставили такмичење у борби за опстанак.

У плеј-офу и плеј-ауту играће се једнокружни бод систем свако са сваким. ФСС није прецизирао да ли ће се у трећем кругу приликом одређивања парова примењивати Бергеров систем или ће се пресликати пример из Пољске, где ће четири боље рангирана тима имати домаћинство више у односу на слабије рангиране клубове из своје групе.

У том случају, лидер из првог дела такмичења би пред својом публиком играо утакмице против клубова који су по рангу одмах испод њега (домаћин другим, трећим, четвртим и петим).

Број освојених бодова после двокружне фазе делиће са два, а у случају непарног броја бодова заокружиће сеи горња цифра. Дакле, уколико клуб после 30. кола има 55 бодова, другу фазу такмичења почеће са 28 бодова.

У ФСС сматрају да ће на тај начин бити повећана регуларност и да ће нови систем у великој мери допринети неизвесности такмичења.

Гол разлика из прве фазе пренеће се у другу. Из Суперлиге ће испасти две последњепласиране екипе, док ће клуб на 14. месту играти бараж са трећепласираним из Прве лиге.

Први део сезоне требало би да почне око 13. јула и да се заврши почетком децембра. У парним годинама играће се 22 кола, у непарним 19. Сви клубови Суперлиге мораће да имају рефлекторе на својим стадионима, јер ће због летњих врућина термини за одигравање утакмица бити вечерњи.

Други део сезоне почињаће око 20. фебруара а завршаваће се почетком јуна и трајаће око 16 недеља, што је за четири мање од првог дела (око 20 недеља). У парним годинама играће се 15 кола, у непарним 18.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

спаса нема

06.03.2015 01:12

Без избацивања режимских клубова из лиге, џаба правити било какве калкулације. Покрадоше црно испод нокта а ови размишљају о некаквој лиги. Прво багра у затворе звезда и партизан у стечај па ћемо онда причати о оздрављењу српској спорта

ОДГОВОРИТЕ