Analiza: Kako će se to igrati u Srbiji od jeseni?

Na ovaj način funkcionisaće Superliga od sledeće sezone. Zvezda i Partizan bi po novim pravilima plej-of prošle godine dočekali izjednačeni.

Fudbal 06.03.2015 | 00:00
Analiza: Kako će se to igrati u Srbiji od jeseni?

Superliga će brojati 16 klubova, ali će se posle 30. kola i dvokružnog sistema igrati plej-of i plej-aut.

Za titulu i izlazak u Evropu konkurisaće osam timova iz gornjeg dela tabele, dok će ostali nastavili takmičenje u borbi za opstanak.

U plej-ofu i plej-autu igraće se jednokružni bod sistem svako sa svakim. FSS nije precizirao da li će se u trećem krugu prilikom određivanja parova primenjivati Bergerov sistem ili će se preslikati primer iz Poljske, gde će četiri bolje rangirana tima imati domaćinstvo više u odnosu na slabije rangirane klubove iz svoje grupe.

U tom slučaju, lider iz prvog dela takmičenja bi pred svojom publikom igrao utakmice protiv klubova koji su po rangu odmah ispod njega (domaćin drugim, trećim, četvrtim i petim).

Broj osvojenih bodova posle dvokružne faze deliće sa dva, a u slučaju neparnog broja bodova zaokružiće sei gornja cifra. Dakle, ukoliko klub posle 30. kola ima 55 bodova, drugu fazu takmičenja počeće sa 28 bodova.

U FSS smatraju da će na taj način biti povećana regularnost i da će novi sistem u velikoj meri doprineti neizvesnosti takmičenja.

Gol razlika iz prve faze preneće se u drugu. Iz Superlige će ispasti dve poslednjeplasirane ekipe, dok će klub na 14. mestu igrati baraž sa trećeplasiranim iz Prve lige.

Prvi deo sezone trebalo bi da počne oko 13. jula i da se završi početkom decembra. U parnim godinama igraće se 22 kola, u neparnim 19. Svi klubovi Superlige moraće da imaju reflektore na svojim stadionima, jer će zbog letnjih vrućina termini za odigravanje utakmica biti večernji.

Drugi deo sezone počinjaće oko 20. februara a završavaće se početkom juna i trajaće oko 16 nedelja, što je za četiri manje od prvog dela (oko 20 nedelja). U parnim godinama igraće se 15 kola, u neparnim 18.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

spasa nema

06.03.2015 01:12

Bez izbacivanja režimskih klubova iz lige, džaba praviti bilo kakve kalkulacije. Pokradoše crno ispod nokta a ovi razmišljaju o nekakvoj ligi. Prvo bagra u zatvore zvezda i partizan u stečaj pa ćemo onda pričati o ozdravljenju srpskoj sporta

ODGOVORITE