Видео - прича: Мршави младић Вијето, прва звијезда ''Жуте подморнице''!

Експлозија талената у Јужној Америци праћена је будним оком Европе већ дужи низ година, а Европа као Европа, даће све паре овога света само да на сцену поново дође неки нови Меси или Агуеро. Претежно је прича о убојитим и брзим офанзивцима, којима фудбалске дрскости не фали, али Лусијано Вијето је релативно, уствари, у много чему другачија прича. Мирни и мршави младић из Аргентине је пажљиво бирао на чија врата ће да закуца, а дошао је на праг Виљареала.

Фудбал 04.03.2015 | 13:20
Видео - прича: Мршави младић Вијето, прва звијезда ''Жуте подморнице''!

Нападач Виљареала је један од највећих хитова ове сезоне. Иако не проводи много времена на терену, већ улази са клупе у другом полувремену, Вијето одмах убрза игру и трансформише "жуту подморницу" у невероватно офанзивно чудовиште, што је тренеру Марселину Гарсији Торалу и идеја и стратегија.

Вијето је рођен 1993. године у граду Балнеарија у аргентинској покрајини Кордоба, а прве фудбалске кораке направио је у локалном клубу Индепендијенте де Балнеарија већ са седам година. Исказао је свој таленат, а тренерима је било јасно да ништа друго не може играти осим нападача или крило, јер има брзину, паметно користи простор, али је мршав и доста низак.

У озбиљнију причу ушао је са 15 година када је дошао у Естудијантес, али две године касније је отишао у Расинг наставивши са радом у тамошњој академији где је нешто касније потписао и први професионални уговор. Већ сада нам је познато да је Дијего Симеоне, тадашњи тренер Расинга, један од најбољих стратега на свету, па је 2011. године било јасно зашто Ћоло даје шансу једном недоказаном младићу - осетио је да је посебан.

Симеоне је прстом показао на Вијета, а његов наследник на клупи тима Луис Зубелдија му је дао улогу стартног напача и сигурно није погрешио. Млади Лусијано је дао хет-трик Сан Мартину 3. септембра 2012. године, док је на крају сезоне сакупио 13 голова у 32 утакмице.

Тада су позиви кренули са свих страна Европе, а први су на врата аргентинског клуба покуцали Јувентус и Ливерпул, али им та врата нису била отворена, јер је Вијето одлучио да проведе још неко време у Расингу мисливши да је још рано за такву промену, па је потписао нови уговор на четири године.

У фудбалској каријери ништа није сигурно, па ни то да ће дијамант наставити да се бруси темпом који су сви очекивали. Сезона 2013/14. била је, благо речено, пакао за Расинг који није успео да у првих десет кола оствари победу, док се Вијето такође нашао у истом маслу јер није постигао нити један гол, па су већ сви почели да сумњају у његове способности.

Смењивали су се стратези, од Карлоса Исчије до Реиналда Мерла, а млади нападач је до краја сезоне успео да постигне само пет голова у 35 утакмица, па његова каријера постала јако рањива и на стакленим ногама.

Није се могло даље, а и Аргентинци брзо губе стрпљење са талентима, тако да су покушавали одмах да продају Вијета како не би одиграо још лошију наредну сезону. Изазов да преузме један млади живот и каријеру прихватио је Виљареал који је са фудбалером потписао петогодишњи уговор.

"Сан ми се коначно остварио", рекао је Вијето на промоцији у Виљареалу, али не, није му се остварио сан, тек је почео да сања најлепше снове. После само 17 дана од потписивања, дебитовао је против Астане у Лиги Европе, а онда је у повратном сусрету против Казахстанаца два пута затресао мрежу.

Голови су почели сами да долазе, са свих позиција, а шпански медији су из дана у дан све више давали епитета младићу који се вратио на прави пут. Одмах су почели са поређењима, претежно са Серхијом Агуером, али се чини да је Вијето крхкији од старијег земљака, као и да му се даје много више простора по боковима него у самом шпицу напада, што је код Куна обрнуто.

Погодак против Барселоне у Примери показао је како прати игру, јер је после грешке Пикеа и продора Дос Сантоса био на правом месту, између два дефанзивца, па није имао муке да убаци лопту у мрежу, али је његова екипа ипак поражена са 3:2.

Вијето у последње време улази често са клупе, као и друга окосница тима Тригерос, а то у Шпанији гледају као план тренера Торала да у другом полувремену изврши тоталну офанзиву на противничкој половини, јер су њих двојица превише квалитетни да би грејали клупу, чак и у већим клубовима.

До сада је Лусијано уписао 22 наступа за Виљареал и сакупио већ 11 голова, тако да му је цена порасла вротглавом брзном, а многи сматрају да је време да крене даље, у неки клуб који представља сами крем европског фудбала. За сада, сви му предвиђају пут ка Премијер лиги.

Овај играч је већ једном био рањив у каријери, сада је време да покаже колико су рањиве одбране противничких тимова... Извините, то већ чини.

Коментари / 0

Оставите коментар