Video - priča: Mršavi mladić Vijeto, prva zvijezda ''Žute podmornice''!

Eksplozija talenata u Južnoj Americi praćena je budnim okom Evrope već duži niz godina, a Evropa kao Evropa, daće sve pare ovoga sveta samo da na scenu ponovo dođe neki novi Mesi ili Aguero. Pretežno je priča o ubojitim i brzim ofanzivcima, kojima fudbalske drskosti ne fali, ali Lusijano Vijeto je relativno, ustvari, u mnogo čemu drugačija priča. Mirni i mršavi mladić iz Argentine je pažljivo birao na čija vrata će da zakuca, a došao je na prag Viljareala.

Fudbal 04.03.2015 | 13:20
Video - priča: Mršavi mladić Vijeto, prva zvijezda ''Žute podmornice''!

Napadač Viljareala je jedan od najvećih hitova ove sezone. Iako ne provodi mnogo vremena na terenu, već ulazi sa klupe u drugom poluvremenu, Vijeto odmah ubrza igru i transformiše "žutu podmornicu" u neverovatno ofanzivno čudovište, što je treneru Marselinu Garsiji Toralu i ideja i strategija.

Vijeto je rođen 1993. godine u gradu Balnearija u argentinskoj pokrajini Kordoba, a prve fudbalske korake napravio je u lokalnom klubu Independijente de Balnearija već sa sedam godina. Iskazao je svoj talenat, a trenerima je bilo jasno da ništa drugo ne može igrati osim napadača ili krilo, jer ima brzinu, pametno koristi prostor, ali je mršav i dosta nizak.

U ozbiljniju priču ušao je sa 15 godina kada je došao u Estudijantes, ali dve godine kasnije je otišao u Rasing nastavivši sa radom u tamošnjoj akademiji gde je nešto kasnije potpisao i prvi profesionalni ugovor. Već sada nam je poznato da je Dijego Simeone, tadašnji trener Rasinga, jedan od najboljih stratega na svetu, pa je 2011. godine bilo jasno zašto Ćolo daje šansu jednom nedokazanom mladiću - osetio je da je poseban.

Simeone je prstom pokazao na Vijeta, a njegov naslednik na klupi tima Luis Zubeldija mu je dao ulogu startnog napača i sigurno nije pogrešio. Mladi Lusijano je dao het-trik San Martinu 3. septembra 2012. godine, dok je na kraju sezone sakupio 13 golova u 32 utakmice.

Tada su pozivi krenuli sa svih strana Evrope, a prvi su na vrata argentinskog kluba pokucali Juventus i Liverpul, ali im ta vrata nisu bila otvorena, jer je Vijeto odlučio da provede još neko vreme u Rasingu mislivši da je još rano za takvu promenu, pa je potpisao novi ugovor na četiri godine.

U fudbalskoj karijeri ništa nije sigurno, pa ni to da će dijamant nastaviti da se brusi tempom koji su svi očekivali. Sezona 2013/14. bila je, blago rečeno, pakao za Rasing koji nije uspeo da u prvih deset kola ostvari pobedu, dok se Vijeto takođe našao u istom maslu jer nije postigao niti jedan gol, pa su već svi počeli da sumnjaju u njegove sposobnosti.

Smenjivali su se stratezi, od Karlosa Isčije do Reinalda Merla, a mladi napadač je do kraja sezone uspeo da postigne samo pet golova u 35 utakmica, pa njegova karijera postala jako ranjiva i na staklenim nogama.

Nije se moglo dalje, a i Argentinci brzo gube strpljenje sa talentima, tako da su pokušavali odmah da prodaju Vijeta kako ne bi odigrao još lošiju narednu sezonu. Izazov da preuzme jedan mladi život i karijeru prihvatio je Viljareal koji je sa fudbalerom potpisao petogodišnji ugovor.

"San mi se konačno ostvario", rekao je Vijeto na promociji u Viljarealu, ali ne, nije mu se ostvario san, tek je počeo da sanja najlepše snove. Posle samo 17 dana od potpisivanja, debitovao je protiv Astane u Ligi Evrope, a onda je u povratnom susretu protiv Kazahstanaca dva puta zatresao mrežu.

Golovi su počeli sami da dolaze, sa svih pozicija, a španski mediji su iz dana u dan sve više davali epiteta mladiću koji se vratio na pravi put. Odmah su počeli sa poređenjima, pretežno sa Serhijom Aguerom, ali se čini da je Vijeto krhkiji od starijeg zemljaka, kao i da mu se daje mnogo više prostora po bokovima nego u samom špicu napada, što je kod Kuna obrnuto.

Pogodak protiv Barselone u Primeri pokazao je kako prati igru, jer je posle greške Pikea i prodora Dos Santosa bio na pravom mestu, između dva defanzivca, pa nije imao muke da ubaci loptu u mrežu, ali je njegova ekipa ipak poražena sa 3:2.

Vijeto u poslednje vreme ulazi često sa klupe, kao i druga okosnica tima Trigeros, a to u Španiji gledaju kao plan trenera Torala da u drugom poluvremenu izvrši totalnu ofanzivu na protivničkoj polovini, jer su njih dvojica previše kvalitetni da bi grejali klupu, čak i u većim klubovima.

Do sada je Lusijano upisao 22 nastupa za Viljareal i sakupio već 11 golova, tako da mu je cena porasla vrotglavom brznom, a mnogi smatraju da je vreme da krene dalje, u neki klub koji predstavlja sami krem evropskog fudbala. Za sada, svi mu predviđaju put ka Premijer ligi.

Ovaj igrač je već jednom bio ranjiv u karijeri, sada je vreme da pokaže koliko su ranjive odbrane protivničkih timova... Izvinite, to već čini.

Komentari / 0

Ostavite komentar