Званично: ЈСЛ иде у три круга од сљедеће сезоне!

Данас је у Старој Пазови дефинитивно усвојена промена система такмичења за наредну сезону, упркос противљењу Партизана.

Фудбал 03.03.2015 | 21:20
Званично: ЈСЛ иде у три круга од сљедеће сезоне!

Суперлига за сезону 2015/16 бројаће 16 клубова, који ће одиграти стандардних 30 кола, као и у претходних неколико сезона, али тада ствари неће бити готове - него ће тек почети!

На 12. седници Извршног одбора Фудбалског савеза Србије усвојен је предлог Заједнице Суперлиге Србије, који је подржало 13 од 16 клубова учесника ове сезоне, што значи да ће Суперлига наредне сезоне имати и трећи круг од додатних седам кола.

Осам боље пласираних после 30 кола бориће се за титулу и Европу, осам лошије пласираних за опстанак, али по једнокружном систему.

Дакле, уместо 30, суперлигаши ће наредне сезоне играти 37 утакмица.

Само је Партизан био против тога да се на крају прва два круга, односно после 30 кола, број освојених бодова свима преполови, уочи старта плеј-оф и плеј-аут рунде.

Ево и дела саопштења са портала ФСС који се односи на одлуке о промени система такмичења:

"Разматрање питања промене система такмичења заузело је важно место на данашњој седници. Зоран Шћепановић, председник Заједнице фудбалских клубова Јелен Супер лиге, информисао је чланове Извршног одбора да је 13 клубова из актуелног састава Јелен Супер лиге писмено у предвиђеном року доставило потврде о жељи за променом система такмичења и увођењем плеј-офа и плај-аута. Три преостала клуба - ФК Борац из Чачка, ФК Младост из Лучана и ФК Раднички из Ниша, гласали су за останак актуелног модела такмичења. С друге стране, ФК Партизан се једини од 13 клубова изјаснио да не дође до поделе бодова пре почетка плеј-офа и плеј-аута", наводи се у саопштењу и додаје:

"На основу тога, као и закључака после деветомесечне јавне расправе, чланови Извршног одбора ФС Србије су на данашњој седници гласали и једногласно усвојили модел новог система такмичења од сезоне 2015/16, чиме је потврђена одлука истог органа донесена прошле године. На основу већинског предлога клубова домаће елите, Јелен Супер лига ће од наредне сезоне задржати број чланова - 16, а после двокружног система такмичења и одиграних 30 кола доћи ће до поделе лиге на две групе са по осам клубова".

Истиче се и...

"Осам првопласираних чиниће плеј-оф групу, преосталих осам плеј-аут, а играће се по једнокружном бод-систему (додатних седам кола). Уз то, у тренутку поделе лиге, дотадашњи број освојених бодова биће подељен са два, а даље такмичење кренуће са новим бројем бодова. Једногласно је закључено да ће управо тај детаљ утицати на пораст квалитета и занимљивости такмичења. До 1. маја ове године биће предочени календари такмичења за наредне две сезоне, уз пратеће пропозиције о такмичењу, које ће бити усвојене на једној од наредних седница Извршног одбора".

Видећемо шта ће конкретно ове промене донети, али јасно је да суперлигаши, у поређењу са клубовима из остатка Европе, играју премало утакмица током сезоне.

Коментари / 0

Оставите коментар