Zvanično: JSL ide u tri kruga od sljedeće sezone!

Danas je u Staroj Pazovi definitivno usvojena promena sistema takmičenja za narednu sezonu, uprkos protivljenju Partizana.

Fudbal 03.03.2015 | 21:20
Zvanično: JSL ide u tri kruga od sljedeće sezone!

Superliga za sezonu 2015/16 brojaće 16 klubova, koji će odigrati standardnih 30 kola, kao i u prethodnih nekoliko sezona, ali tada stvari neće biti gotove - nego će tek početi!

Na 12. sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije usvojen je predlog Zajednice Superlige Srbije, koji je podržalo 13 od 16 klubova učesnika ove sezone, što znači da će Superliga naredne sezone imati i treći krug od dodatnih sedam kola.

Osam bolje plasiranih posle 30 kola boriće se za titulu i Evropu, osam lošije plasiranih za opstanak, ali po jednokružnom sistemu.

Dakle, umesto 30, superligaši će naredne sezone igrati 37 utakmica.

Samo je Partizan bio protiv toga da se na kraju prva dva kruga, odnosno posle 30 kola, broj osvojenih bodova svima prepolovi, uoči starta plej-of i plej-aut runde.

Evo i dela saopštenja sa portala FSS koji se odnosi na odluke o promeni sistema takmičenja:

"Razmatranje pitanja promene sistema takmičenja zauzelo je važno mesto na današnjoj sednici. Zoran Šćepanović, predsednik Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige, informisao je članove Izvršnog odbora da je 13 klubova iz aktuelnog sastava Jelen Super lige pismeno u predviđenom roku dostavilo potvrde o želji za promenom sistema takmičenja i uvođenjem plej-ofa i plaj-auta. Tri preostala kluba - FK Borac iz Čačka, FK Mladost iz Lučana i FK Radnički iz Niša, glasali su za ostanak aktuelnog modela takmičenja. S druge strane, FK Partizan se jedini od 13 klubova izjasnio da ne dođe do podele bodova pre početka plej-ofa i plej-auta", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Na osnovu toga, kao i zaključaka posle devetomesečne javne rasprave, članovi Izvršnog odbora FS Srbije su na današnjoj sednici glasali i jednoglasno usvojili model novog sistema takmičenja od sezone 2015/16, čime je potvrđena odluka istog organa donesena prošle godine. Na osnovu većinskog predloga klubova domaće elite, Jelen Super liga će od naredne sezone zadržati broj članova - 16, a posle dvokružnog sistema takmičenja i odigranih 30 kola doći će do podele lige na dve grupe sa po osam klubova".

Ističe se i...

"Osam prvoplasiranih činiće plej-of grupu, preostalih osam plej-aut, a igraće se po jednokružnom bod-sistemu (dodatnih sedam kola). Uz to, u trenutku podele lige, dotadašnji broj osvojenih bodova biće podeljen sa dva, a dalje takmičenje krenuće sa novim brojem bodova. Jednoglasno je zaključeno da će upravo taj detalj uticati na porast kvaliteta i zanimljivosti takmičenja. Do 1. maja ove godine biće predočeni kalendari takmičenja za naredne dve sezone, uz prateće propozicije o takmičenju, koje će biti usvojene na jednoj od narednih sednica Izvršnog odbora".

Videćemo šta će konkretno ove promene doneti, ali jasno je da superligaši, u poređenju sa klubovima iz ostatka Evrope, igraju premalo utakmica tokom sezone.

Komentari / 0

Ostavite komentar