Мјере Владе Српске штете здравству

Предложени пакет нацрта реформских закона и мјера Владе за допуну Закона о здравству Српске не само да није довољан да се поправи тешко финансијско стање у којем се налазе јавне здравствене установе и побољша лоше стање здравственог система Српске, него је и контрадикторан са Законома о раду Српске, тврди Управни одбор Уније синдиката радника у здравству.

Република Српска 03.03.2015 | 22:05
Мјере Владе Српске штете здравству

Нацрт Закона о измјенама и допунама закона о здравственој заштити Републике Српске деструктиван је и на штету свих грађана и радника у здравству, закључио је Управни одбор Уније синдиката радника у здравству.

Потпредсједник Уније др Миодраг Фемић тврди да нове мјере на првом мјесту не уважавају основна начела о правима пацијената и здравтсвених радника, такође дају Институту за заштиту здравља да управља додјелом специјализација, односно људским ресурсима, умјесто Коморе доктора и ресорног министарства, а домовима здравља одузимају право на услуге које су им до сада доносиле новац.

Као примјер наводи дозволе за наоружање и сличне услуге које су домовима здравља доносиле чист профит, а одузимајући им могућност да раде тај посао Влада од профитабилних установа ствара губиташе.

“Завлачи им руку у џеп”, појашњава доктор Фемић и додаје да се још не зна ко би могао те услуге да обавља:

“То би се тек формирале нове установе”.

Закон о раду и радним односима Српске врховни је закон на основу кога се доносе сви други закони, а Фемић тврди да су нове мјере закона контрадикторне и са Законом о раду Српске.

“Тражи се да радна недјеља буде 48 сати и да сваки здравствени радник треба осам сати џаба да ради”, тврди Фемић.

Унија, која је већински и најбројнији синдикат радника у здравству Републике Српске, тражи нови закон који ће, за разлику од овог, укинути неосноване повластице које појединци имају.

“У овом закону дају се сва овлаштења министру здравства. Ту би требало средити и онај комодитет који имају одређени људи у здравственом систему и они који га креирају не би више имали. Ако они мисле да ће им ово бити лијепа позитивна круна, за 100 дана рада Владе, грдно су се преварили”, каже доктор Фемић.

Управни одбор Уније позива све посланике Народне скупштине Српске да, у интересу грађана, пацијената и радника у здравству не усвоје предложене нацрте ових закона.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

титаник

04.03.2015 06:03

Ови закони слузе само владајуцим да профитирају , у овој дрзави требају реформе , од предсједника кренути па без кога се мозе отпустити , ко неваља смјенити и тако све до опстинских власти , е тад це у дрзави бити висе пара па це дрзава моци зивјети и са мањим порезима и бицемо привлацнији страним инвеститорима ,е то су рефорне а ове слузе само да нам јос буде горе.

ОДГОВОРИТЕ